Élet-Stílus

Lebegő ház

Szélenergiával és napelemmel működő önellátó rendszer.

Az egyik legkomolyabb probléma, amivel meg kell küzdenünk, ha a vízen akarunk élni: az energiaellátás. Hogyan töltsük fel lebegő otthonunk lemerült rendszerét, ha visszatértünk egy utazásról, vagy ha éppen eltávolodnánk egy időre a partvonaltól? A napenergia nyilvánvaló megoldás a nyílt óceánon, de ez a design minden szempontból kiemelkedő fenntartható és önellátó energia-stratégiájával.

A RAFAA Architecture & Design díjnyertes terve nem csak egy látványos koncepció, hanem tömegtermelésre előütemezett lakóhely, amelyet néhány éven belül akár meg is vehetünk. Formája megnyerő és praktikus – kreatív ötvözete egy hajótest íveinek és a házszerű falnak, megnyerő térelosztással és funkcionális padlóval.

Két padlószintje közül az alsó szint a mechanikus, rejtett üzemegységé, mely a hajót működteti; a másik szinten pedig a nappali, konyha, háló, fürdőszoba található, melyek tolóajtókkal választhatók el egymástól.

Tervezői a sejtelmes „Utolsó menedék” nevet adták a lebegő háznak, talán mert nagyobb biztonságot nyújt egy esetleges világvége esetén, mint egy földhöz kötött óvóhely, és nyilván stílusosabban lehet végignézni róla az apokalipszist.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletes anyag a RAFAA weboldalán (angol)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik