Élet-Stílus

Ki lesz fosztva a Szépművészeti

A múzeum átépítésének csúszása miatt nyáron mégsem zár be az intézmény, amely csak az állandó kiállításokat tartja nyitva, de azok is alaposan ki lesznek fosztva, mert a legjobb képeket már odaígérték erre az időszakra – tudta meg az fn.hu.

Szerdán mutatja be a Szépművészeti térszint alatti bővítésének új átdolgozott terveit Baán László főigazgató és Karácsony Tamás építész egy sajtótájékoztató keretében, amelyen az intézmény vezetője várhatóan azt is bejelenti, hogy a május végi kapavágás helyett az újabb engedélyeztetési eljárás miatt még nem indulhatnak a munkák.

Külföldre utaznak a képek

Ez a csúszás vélhetően anyagilag is jelent majd pármilliós veszteséget, de egyben azt is jelenti, hogy a múzeum nyitva tart majd a nyáron. Az eredeti tervek szerint ugyanis május végétől szeptember közepéig zártak volna be. Ekkorra került volna ugyanis olyan állapotba az építkezés, hogy a főépületet már újra lehetett volna nyitni egy Klimt-kiállítással. A megváltozott helyzetben a kiállítási naptárat már nem akarták megbolygatni, így ezt a tárlatot meg is rendezik, így annak végeztével, az év végén zárják csak be az intézményt hogy valóban elindulhassanak a munkálatok.

„Egy kicsit ki lesz fosztva a múzeum” – mondta el az fn.hu-nak Lévey Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályának vezetője. A nyári bezárás elmaradása ugyanis azt is jelenti, hogy bár a múzeum nyitva tart, de ebben az időszakban nemcsak időszaki kiállítás nem lesz, de ráadásul az állandó tárlatról a 60 legjobb képet is kölcsönadják Moszkvába majd Londonba.

Persze nem üres helyek lesznek a falakon, mert a raktárból pótolják majd értékes művekkel a foghíjakat. Ez a nyári csökkentet üzemmód azonban felér azzal, mintha kétszer zárnák be a múzeumot, és ki tudja, hogy a jövő év elején valóban elindulhat-e majd a beruházás, és nem lesznek-e hasonló kényszerű lépések?

Kölcsöntárlat visszajár

A Szépművészeti Múzeum Régi Képtára festményeinek legjavát állítja ki június elejétől az egyik legjelentősebb orosz múzeum, a moszkvai Puskin Múzeum. A Raffelótól Goyáig című kiállításon 60 remekművet, köztük a címben kiemelt alkotókon kívül Van Dyck, Brueghel, Dürer, Rubens, El Greco, Velázquez és Giorgione alkotásait láthatja az orosz közönség. A budapesti intézményben május elején zárt a moszkvai Puskin Múzeum anyagából válogatott, Degas-tól Picassóig című kiállítás, amelyet több mint 120 ezren láttak. A június 9-én Moszkvában nyíló tárlattal a Szépművészeti az orosz múzeum itteni vendégszereplését viszonozza. Ezután szeptemberben Londonban, a Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) mutatkozik be a Szépművészeti, Kincsek Budapestről. Európai mesterművek Leonardótól Schiele-ig címmel.

id. Pieter Bruegel Bruegel - Keresztelő Szt. János prédikációja

id. Pieter Bruegel Bruegel – Keresztelő Szt. János prédikációja

4 milliárd forintból építkezhetnek

Még mindig tart az építésszakmán belül aláírásgyűjtő háború a Szépművészeti Múzeum térszint alatti építkezése, és az ehhez kapcsolódó lépcsősorba vágott bejárat mennyire bontaná meg, vagy „robbantaná szét” a klasszikus egységet. A tiltakozás miatt Baán László főigazgató az átépítést jegyző Karácsony Tamástól végül azt kérte, hogy dolgozzon ki másik megoldást, hogy ne kelljen belevágni a lépcsőbe.

Korábban úgy lehetett tudni, hogy a módosítások nem veszélyeztetik a határidőket, de később kiderült az áttervezés miatt két hónapos csúszást okoz.

A térszint alatti bővítésre eredetileg azért volt szükség, mert a jelenlegi épület nem tudja kiszolgálni a megnövekedett, és megváltozott látogatói igényeket. A terveket közel 4 milliárd forintból, 90 százalékában uniós forrásból valósítanák meg.
A régi tervek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik