Élet-Stílus

Egyre több háztartásban van autó

Az autóval rendelkező háztartások száma a válság ellenére tovább nőtt az elmúlt 2 évben – közölte a Robert Bosch Kft. a Medián országos kutatási tanulmánya alapján.

A Bosch először 2008-ban készítetett reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel a magyar lakosság autóhasználati és –javíttatási szokásairól. A társaság kutatását 2010 elején megismételte azt.

A felmérés rámutatott arra, hogy a recesszió ellenére a háztartások közel fele saját tulajdonú gépjárművel rendelkezik, egyre több fiatal vezet kocsit, népszerűek a Magyarországon gyártott autók, és egyre többen fordulnak független, kis autószervizhez. Míg 2008-ban a háztartások közel 58 százalékának nem volt saját autója, 2010-ben már csak kevesebb mint 55 százaléknak.

Az elmúlt két évben a kocsival rendelkezők aránya különösen a vidéki városokban, a fiatalok körében és az alsó középosztályban nőtt. Ez utóbbi adat arra utal, hogy a gépkocsi nagyon fontos szerepet tölt be az emberek életében – a folyamatosan növekvő üzemanyagárak ellenére továbbra is használják autóikat.

A legnépszerűbb autók a Magyarországon gyárral is rendelkező márkák. A Suzuki és az Opel gépjárművek teszik ki a használt autók több mint kétharmadát. Mindemellett visszaesett a keleti gyártmányú gépkocsival rendelkezők aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik