Élet-Stílus

Közel 3 millió magyart érint az allergia

Lassan népbetegségnek számít az allergia, ami Magyarországon közel 3 millió embert érinthet. Mégis kevesen tudják, hogy a tüneteiket lehet enyhíteni.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az allergiában szenvedőknek megfelelő információik legyenek a betegségükről. Az allergia kellemetlen tünetei ráadásul jelentős mértékben akadályozzák a mindennapos tevékenységeket, levertséget okoznak, befolyásolják a társasági programokat, a táplálkozást. Ezért fontos, hogy minden érintett tisztában legyen azzal, hogyan veheti fel a harcot a betegség ellen.

Az allergia egyre több embert érint, világszerte mintegy 400 millióan szenvednek valamilyen allergiától, ez a szám pedig azt mutatja, hogy a betegség hamarosan népbetegséggé válik. A WHO előrejelzése szerint 2025-re a világ lakosainak fele allergiás lesz. Az allergia nem csak az állandó szemviszketés és orrfújás miatt kellemetlen: megterheli az idegrendszert, rontja a páciensek hangulatát, csökken a koncentrációképesség a munkahelyen. A szénanáthás betegnek emellett arra is oda kell figyelni, hol és mikor tölti idejét a szabadban.

A tünetek enyhítésére sokféle kezelés létezik, de talán a leginkább hatékony módszer a gyógyszeres kezelés. Ettől függetlenül sok alternatív megoldás is segíthet a tünetek kezelésében: kineziológia, akupunktúra, immun- és fényterápia. Noha ezek nagyon népszerűek az allergológusok figyelmeztetnek, hogy olykor ezek a kezelések többet ártanak, mint használnak.

Ajánlott linkek:

Tudjon meg mindent az allergiáról (Polc.hu)
Kiemelt téma – Allergia (HáziPatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik