Élet-Stílus

Kiszárad a Duna?

A Duna vízellátása a következő évtizedekben akár 30 százalékkal is csökkenhet, elsősorban az éghajlat szárazabbá válása miatt - hangsúlyozta a WWF Magyarország.

A WWF közleményében kiemelte: a Duna németországi szakaszán megvalósított, a klímaváltozás hatásait vizsgáló GLOWA projekt alapján a Duna vízvesztése nemcsak Bajorországban fog jelentős változásokat előidézni, hanem a Duna alsó szakaszán, így Magyarországon is.

A szervezet rámutatott: a Duna vízállásának hosszú távú változása elsősorban az Alpok állandó hótakarójának csökkenése miatt lesz érezhető, de a természetes növénytakaró átalakulása és a mezőgazdasági termelés változása is befolyásolja a felszíni vizek lefolyását. Mindezek a hatások a szokatlan kisvizes időszakokban és a mostanihoz hasonló, jelentős árvizekben mutatkoznak meg már jelenleg is.

A WWF aláhúzta: a vízmennyiség csökkenése a vízre épülő energiatermelésben is komoly nehézségeket okozhat. Várhatóan sokkal több lesz a kisvizes időszak, amikor a hajók csak mélységi korlátozásokkal közlekedhetnek, míg a folyóvizek egyre magasabb hőmérséklete korlátozni fogja a vízzel hűtött hőerőművek kapacitását is, ami akár 10-15 százalékkal csökkentheti a vízenergia-termelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik