Élet-Stílus

Túl sok a zsír és a cukor a menzán

Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézete közölte, hogy megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót is.

A régióban 100 konyhát vizsgált meg az intézet és arra a következtetésre jutott, hogy alapvető változtatásokra van szükség, hiszen a helytelen táplálkozás később olyan betegségekért lehet majd felelős, mint az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Egy 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, mint ajánlott, ráadásul friss gyümölcsből és zöldségből is kevesebbet esznek.

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amely az egészséges táplálkozást segíti elő. A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfi termékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon. Bár a program még nem fejeződött be, de az első adatok alapján már látszik, hogy némi odafigyeléssel, és nem csekély szervezéssel át lehet alakítani a 20-30 éve megszokott ételajánlatot – hangzott el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik