Élet-Stílus

Miért gyakori a nappali aluszékonyság a sofőröknél?

Egy svéd vizsgálatból kiderült, hogy feltűnően gyakran érinti a nappali aluszékonyság a kamiont vagy autóbuszt vezető sofőröket.

A göteborgi konferencián a fő témát a sofőrök nappali aluszékonysága jelentette. Egy fiatal alváskutató, Mahssa Karimi 116 helyi busz- és villamosvezető közül próbálta meg kiszűrni azokat, akik napközben fáradékonyak, éjszaka pedig rosszul alszanak. A gépjárművezetők a kutató kérdésére elmondták, hogy 23%-uk napközben kifejezetten gyakran aluszékony. A 28%-uk rosszul alszik, 19%-uknál pedig előfordult a kihagyó légzés is.

Ez a furcsa légvétel főleg azokat a férfiakat sújtja, akik túlsúlyosnak minősülnek. Náluk fordul elő a szabálytalan, másodpercekre szünetelő légzés. A tapasztalatok igazolták, hogy az alvási légzésszünet szoros kapcsolatban áll a napközben jelentkező álmossággal. A vizsgálat alapján a szakértők sürgetik, hogy a járművezetők mindenképp kezeltessék ezt az alvási légzésszünetet, mert esetükben a váratlanul megjelenő, ismétlődő álmosság balesetveszélyt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik