Élet-Stílus

Magyar lett Európa legjobb koreográfusa

Európa legjobb koreográfusává egy magyar szakembert választottak a hétvégén. Az Europai Showtánc Szövetség (European Show Dance Union) szervezésében megtartott rendezvényen 25 ország, 3500 táncosa és koreográfusa vett részt. A 13 kategóriában hirdetett győztes közül a legjobb koreográfusnak járó díjat (ESDU World Dance Masters) Kovács Zsolt kapta.

Mint azt Sárközi Gyula, a Madách Musical Tánciskola művészeti vezetőjétől megtudtuk: az elsősorban fiatal tehetségek felkutatására, illetve azok nemzetközi bemutatkozására lehetőséget biztosító szervezet idei, Poreč –ben megrendezett versenyén a Madách Musical csapata musical kategóriában kapott első díjat, amely komoly elismerés a hazai táncszakmának. A kategória győztes tánccsapat mellett az ESDU World Dance Masters, azaz a 2010-es év legjobb koreográfusának, az előadás alkotóját, Kovács Zsoltot választották meg.

A díj azért is fontos a magyar táncosok számára, mert a versenyen a világ élvonalbeli szakemberei indultak. Itt voltak a balett, a néptánc, a hip – hop és még másik tíz kategória kiválóságai. A zsűri pontozásában 40 százalékot számított a táncosok technikai felkészültsége, 30 százalékot a koreográfia kidolgozottsága, 15-15 százalékot pedig az előadás minősége és közönségre gyakorolt hatása – mondta Kovács Zsolt.

Európa legjobb koreográfusának járó díj tulajdonosa egyébként nem csak táncosokat tanít. Több darabbal lépett már fel Franciaországban, Kanadában, Németországban. Számos magyar zenekar videoklipjének koreográfusa. Kísérleti jellegű munkáival gyakorta tesz kirándulásokat olyan területekre, amelyekben első hallásra idegenül hangzik, hogy szerepe lehet egy a tánc- és mozgásművészetekben jártas szakembernek is.

Korábban ő készítette fel a például a magyar szépségkirálynőket arra, hogyan kell a színpadon megjelenniük. De mozgáskoordinációs tréningeket tartott már olyan cégvezetőknek, akik a 100 leggazdagabb magyar csoportjába tartoznak. Közülük sokan fontosnak tartják mozgáskultúrájuk fejlesztését annak érdekében, hogy az üzleti életben is jobban érvényesüljenek.

A koreográfus szerint: mindez csak Magyarországon hangzik furcsán. Amerikában a politikusok minden egyes színpadi megjelenését megkoreografálják. Ebbe a munkába gyakran vonnak be színházi és filmes szakembereket, akik mind vizuálisan, mind dramaturgiailag is képesek felépíteni egy-egy fontos szereplést. A politikusokhoz hasonlóan a színházi szakértőket az üzleti élet prominensei is használják. Ők ma már nemcsak PR és sajtótanácsadókat, stylistok-at, divattanácsadókat használnak megjelenésük, viselkedésük „megkoreografálására”, hanem színházi szakembereket is – nyilatkozta Kovács Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik