Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Múzeumok majálisa vagy Volver

A hétvégén annyi program lesz, hogy úgy kell majd elhajolni előlük. Aki viszont nem akar belőlük kimaradni, azokat várj a Metallica a Los Lobos, a Múzeumok majálisa, de lehet piknikezni az Őriszentpéter melletti hármashatárnál is.

Péntek, május 14.

Manapság ha valaki a metálra gondol, akkor egyrészt az autófényezés, másrészt a Metallica juthat eszébe, amely ügyes marketingfogással a műfajnevet el is bekebelezte. A kilencvenes évek eleje végképp összefonódott a James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett és Robert Trujillo alkotta négyessel. A zenekar negyedszerre látogat hazánkba, ezúttal 11 évnyi várakozás után. A World Magnetic Tour ’10 elnevezésű koncertkörút az idén megkezdett nagyszabású stadionturné folytatása. Várhatóan az idén összeállított programhoz hasonlót játszik majd Budapesten is, ez azt jelenti, hogy több mint 2 órás koncertre és a Death Magnetic album dalai mellett a kultikussá vált slágerekre is készülhetnek a koncertlátogatók. Így biztos bedübörög majd az Enter Sandman, a Master of Puppets, de az öngyújtókat, vagy a gyertyaanimációs mobilokat is be lehet készíteni az Unforgvenre és a Nothing Else Mathersre.

Ugyancsak a nosztalgia hullámán érkezik Magyarországra, a Petőfi csarnokba a Los Lobos, A csapat karrierje több mint 35 évvel ezelőtt indult. Legtöbben a rock and roll klasszikus, a La Bamba feldolgozásáról ismerik őket, amellyel a poplisták élére tornázták fel magukat 1987-ben, de a Robert Rodriguez féle Desparado filmzenéje miatt is sokan kedvelik az együttest. A Los Lobos a mexikói zene szinte teljes spektrumát felhasználta a repertoár kialakítására, és a legjellemzőbb rájuk, hogy a mariachi és rock’n’roll egyvelegét Eddig három Grammy-díjat gyűjtöttek be. A mai könnyűzene legendái ők, akiket mindenképp látni kell.

Óriási gyerekrajzzal kívánnak rekordot dönteni a felvonulási téren. A terv szerint 7000 négyzetméter összefüggő alkotás születne, melyet 11 000 gyermek készít. Emellett abban is rekordot szeretnének elérni, hogy minél több településről és országból érkezzenek gyerekek. A rekord célja, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a természet szeretetére és a harmónia jelentőségére. A gyerekek megérezhessék, hogy képesek kiemelkedő teljesítményre, ha közösen, egy célért dolgoznak. Ez alkalomból egy két kilométeres futásra is lehet vállalkozni a Városligetben.

—- Szombat, május 15.—-

Nem mindennapi előadás lesz a Millenárison, ahol Lajkó Félix tuvali torokénekesekkel lép fel. Az ördög hegedűsére hajazó Lajkó a tavalyi évben megjelentetett Bokorból című anyaggal bizonyította, hogy témái elsőszámú ihletője a természet, a maga szelídségével, zordságával, szépségével. Félix hónapokon át gyakorolt a palicsi erdőben, ott készítette a felvételeket, onnan merítette újabb füttyös dalának témáját. A Huun Huur Tu hangzását az jellemzi, hogy imitálják, vagy inkább művészien reprodukálják a természet hangjait. A leginkább ismert tuvai zenei forma a xöömei – vagyis torokéneklés, amely mint egy zenei lexikon, a természeti környezet hangjait utánozva rendezi azokat zenei formába. A tuvaiak a fizikai környezetüket egyfajta zenei hangkép előállításával írják le. A koncertre váltott jegy egyben belépő is a Fonóban aznap este zajló fesztiválzáró népzenész bálra is.

A múlt héten záródott Mediawave folytatásaként, némi utángyújtással Szombathelyről a természetbe költözik a fesztivál. Május 13–16. között Őriszentpéteren és Burgenlandban, továbbá a hármashatárnál (szlovén, osztrák, magyar) rendezik meg Mediawave Szelektív Nemzetközi Jazz & Öko Fesztivált. Ide várják többek között Íva Bittovát, Harcsa Veronikát, a Tóth Viktor Bigband-et, Lafayette Gilchrist, Dresch Mihályt, Hamid Drake-et, a Grencsó Kollektívát. Mivel a fesztivál évről-évre nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vendégeit megismertesse a magyar vidékkel, hogy a kulturális produkciókat kivigye a természetbe, részt vehetünk majd a természetvédelem ősi, hagyományos módszereiről és a közönségnevelés új, európai módszereiről szóló konferencián is. Emellett földben sült malac és filmmustra is lesz, de vándorcigányokkal, valamint hardcorepunk legénységgel is találkozhatunk.

A budapesti Vörösmarty téren negyedszer rendezik meg a Sajtófesztivált, ahol jelen van a magyar sajtó színe java, hogy közvetlenül találkozhassanak egymással az újságok, magazinok és olvasóik. 2010-ben már 40 kiadó részvételével egy helyen és egy időben látható a nyomtatott sajtókínálat jelentős része az országos és megyei napilapoktól a különféle magazinokon, gyerekkiadványokon át a szaklapokig, folyóiratokig. A szervező Magyar Lapkiaók Egyesülete küldetésének tekinti az olvasási kultúra terjesztését, hogy az írott sajtó – még mindig 7 millión felüli olvasótábora – jelentősen ne zsugorodjon. Fellépnek többek közt a Győri Vaskakas Bábszínház, Ádám és Éva a Neoton slágerekkel, és Király Viktor is műsort ad.

—-Vasárnap, május 16.—-

Szombaton és vasárnap a 9-től 21 óráig a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében mindenki ingyen ünnepelhet a kiállítókkal a Múzeumok Majálisán. Több mint 100 múzeum, több mint 70 kézműves, számtalan koncert, előadás, interaktív foglalkozás, filmvetítések, rendhagyó tárlatvezetések, és szakmai programok szólnak minden korosztálynak. Emellett kiderül az is, hogy melyik lesz az Év Múzeuma és ki büszkélkedhet a 2010 Vendégbarát Múzeuma címmel.

Scooby Doo és a Kalózszellem címmel élő, zenés színpadi előadást tartanak a Papp László Budapest Sportarénában. A klasszikus rajzfilm sorozatból megismert szereplők, Scooby-Doo, gazdája, Bozont és a banda többi tagja ez alkalommal élőben, színházi keretek között szórakoztatják rajongóikat, kicsi nagyobb és felnőtt gyerekeket. A szereplőknek, mint mindig, ezúttal is egy rejtélyt, a Kalózszellem rejtélyét kell megoldaniuk, most egy karib-tengeri szigeten. A szereplők számtalan kalandon mennek keresztül, megannyi mulatságos helyzetben találják magukat. Lesz sok-sok zene, tánc, izgalom, móka, kacagás és egy kis borzongás. Egy felejthetetlen családi szórákozás.

Menjek vagy maradjak: Múzeumok majálisa vagy Volver 1

Az idő megszépíti, és elfeledteti azt a 150 évet, amit a magyar nép török birodalom rabigája alatt töltött. Most már szerencsére komolyabb nyomás nélkül találkozhatnak a kultúráink Pécsen, Európa idei kulturális fővárosában. Az Utazás a török félhold körül című fesztivál célja, hogy néhány hét erejéig a statikus épületek mellett a mai török kultúra számos eleme is intenzíven jelen legyen a városban. A háromhetes program gazdag ízelítőt nyújt: Törökország legkülönfélébb részéből és művészeti területéről érkeznek művészek és műalkotások – kurd zenészek, táncosok, szakácsok, isztambuli underground rock- és jazz-zene, kortárs film- és fotóművészet, de külön hangsúlyt kapnak azok a magyar előadóművészek, együttesek, szakemberek is, akik elmélyült ismerői és tolmácsolói a török nép hagyományainak.

—-Maradjak… …Tévézni—-

Péntek, május 14.
21:35
Duna Televízió

Kurt Vonnegut: Majomház

Menjek vagy maradjak: Múzeumok majálisa vagy Volver 2

A három éve elhunyt Kurt Vonnegut regényeit igen csak nehezen lehetett filmvászonra átvinni, és a legtöbb próbálkozás nem is járt túl sok sikerrel. Az 1991-ben készült kétrészes tévéfilm elbeszélései közül válogatva 3-3 epizóddal villantja fel Vonnegut szerteágazó prózáját. Az Epicac című rész fiatal párja szó szerint laboratóriumi körölmények között szembesül azzal, mire vágyik a szerlemben a férfi és mire a nő. A világ legszebb otthona megható, ugyanakkor bizarr tanúságtétel az álmok ereje mellett, a Tisztáldozat pedig azt kutatja, hogy a mindannyiunkban meglévő hajlam az áldozathozatalra hogyan érvényesül veszélyhelyzetben.

Szombat, május 15.
21:50
RTL Klub

A nyakörv

Menjek vagy maradjak: Múzeumok majálisa vagy Volver 2

A filmet három illetve négy dolog miatt érdemes megnézni. Az első, a legfontosabb, és akár duplán is lehet számolni, az a történet, amely Luc Besson keze munkáját dicséri. A harmadik,negyedik és az ötödik Jet Li, aki messze a legjobb kung fu-sztár, Morgan Freeman, aki minden szerepében zseniális kisugárzással bír és Bob Hoskins, aki a legjobb alakítást nyújtja a filmben, mint igazi velejéig rothadt gengszter. Bart (Bob Hoskins) 4 éves korában elrabolta Dannyt (Jet Li), azóta úgy bánik vele, mint egy állattal. Danny képes az első parancsszóra rátámadni bárkire a legcsekélyebb esélyt sem adva ellenfelének. Egy nap Danny véletlenül találkozik Sammel (Morgan Freeman), a vak zongorahangolóval. Sam és mostohalánya Victoria megismertetik vele az emberi természetnek azt az oldalát, ami számára eddig ismeretlen volt.

Vasárnap, május 16.
21:00
m2

Volver

Menjek vagy maradjak: Múzeumok majálisa vagy Volver 2

Pedro Almodóvar filmjében Raimunda egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy Paula nénikéjének gondját viselje betegeskedő éveiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik