Élet-Stílus

Ítéletidő jön

Erős lehűlés, helyenként 100 km/órás szél, és egyes területeken 50-60 milliméternyi csapadék teszi igazán kellemetlenné, sok esetben veszélyessé a hétvégénket. A fagyosszentek gyengültek, de jelenlétük érezhető.

A hétvégén országszerte 5-10 fok közé csökken az éjszakai hőmérséklet, a szombati 14-21 fok után vasárnapra a nappal sem mérhetünk többet 10-15 foknál, ennél kissé melegebb csak a Tiszántúlon lehet. Országos esőkre kell számítani, keleten jégeső is előfordulhat – tudta meg az fn.hu Fövényi Attila meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától.Vasárnapra jégverés már nem valószínű, viszont a nyugati országrészben viharossá fokozódik a szél: a Kisalföldön és a Bakonyban 100 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Hétfőre már az ország teljes területén nagyon erős, 80-90 kim/órás szélre kell számítanunk.

Viharos szél

Szombat és vasárnap átlagban 20-25 mm esőt várnak a meteorológusok, de egyes helyeken akár 50-60 milliméter is lehullhat. A hirtelen áradáson kívül a sok csapadék az erős szél miatt hordoz veszélyeket: a felázott földből a szél könnyen kifordíthatja a nem megfelelően rögzített oszlopokat, a gyengébb fákat.

Péntek estig egyébként országszerte várható eső, zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is lehet, a több-kevesebb napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, északon szórványosan, másutt helyenként alakul ki zápor, néhol zivatar – áll az OMSZ honlapján. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik és zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik.

(MTI)

(MTI)

Fagyosszentek és a tudomány

A májusi fagyosszentek – Pongrác (Máj. 12.), Szervác (máj. 13.), Bonifác (máj. 14.) és Orbán (máj. 25.) – idén még talajmenti fagyokat sem tudnak hozni, de a hétvégi lehűlést azért „megoldották”. A népi emlékezet feltehetően azért szentel különös figyelmet a májusi lehűlésnek, mert az ekkorra már zöldülő vetésben, veteményesben komoly károkat okozhat a későn jött fagy.

Bosszantanak bennünket

A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között nincsen összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett – olvasható a Magyar Néprajz internetes változatában. Topolyán úgy tartották: „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szunyogok – ezért haragusznak ránk emberekre és évről-évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”. Berettyóújfalusi rigmus szerint: „Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz”

A megfigyelésnek létezik tudományos alapja is, bár Fövényi Attila kiemeli, a hőmérséklet nem mindig ugyanakkor esik vissza, és vannak olyan évek, amikor májusban egyáltalán nem tapasztalható lehűlés. Az év eme szakaszában Észak-Európa felett még előfordulhatnak hideg, sarkvidéki légtömegek, amelyek elérhetik a Kárpát-medencét és lehűlést okozhatnak. Ha történetesen épp felettünk ütközik a meleg, párás mediterrán levegővel, akkor tapasztalható a most hétvégihez hasonló szeles, csapadékos, hideg időszak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik