Élet-Stílus

Megújult a Microsoft fejőstehene

A Microsoft óriásvállalat a legjobban teljesítő szoftvercsomagját újította meg. Hogy milyen fontos előrelépések történtek? Például, hogy részben ingyenes lett.

Csak egy dolog lehet fontosabb a Microsoftnak, mint a Windows 7 sikere; az Office 2010 sikere – írja a BBC a programcsomag legújabb verziójának megjelenése kapcsán. Az Office a Microsoft fejőstehene – fogalmaz a brit lap. Hogy a kijelentés nem túlzás, mutatják a számok, cég szoftvercsomagja az irodai szoftverek piacának 94 százalékán uralkodik. Leszámítva az elmúlt évet, az irodai csomag járult hozzá a leginkább a cég nyereségéhez.

Ugyanakkor mostanra sok minden megváltozott, a legtöbben már máshogy használják gépüket mint pár évvel ezelőtt. A cégeknek mobil és szertágazó munkakörnyezetre van szüksége, a magánfelhasználók pedig egyre inkább a virtuális világban élnek, és nem e-maileken keresztül, hanem közösségi oldalakon kommunikálnak.

Outlook 2010. Az Office 2010 most még csak az amerikai cégeknek elérhető, a magánfelhasználóknak júniusig várni kell, a magyar nyelvűre pedig szeptemberig.

Outlook 2010. Az Office 2010 most még csak az amerikai cégeknek elérhető, a magánfelhasználóknak júniusig várni kell, a magyar nyelvűre pedig szeptemberig.

Mindeközben a nagy rivális Google is komolyan nyomul saját irodai csomagjával (Google Docs), amely a magánfelhasználóknak ingyenes a vállalatoknak pedig fillérekbe kerül. A két cég közti harc láthatóan kiteljesedett, és több hadszíntéren zajlik. A Microsoft a keresőpiacon a Bingget állította szembe a Google elsőszámú termékével, mire a Google megjelentett a Chrome böngészőt az Explorerrel szemben, majd bejelentette, hogy hamarosan webes operációs rendszerrel rukkol ki, a mobiloperációs rendszerekben pedig a Windows Mobillal szemben harcol az Android platformjával.

Manapság nagyon nehéz új piacokat meghódítani az irodai szoftverek terén is – mondja Sheri McLeish a Forrester munkatársa. A legtöbbünknek van valamilyen Office-csomag a gépén, amellyel elboldogulunk, a többiek meg egyre inkább az ingyenes lehetőségek közt válogatnak. Más részről, a felhasználók manapság már nem annyira elkötelezettek a hagyományos dokumentumformák iránt. A közösségi megosztás, a Twitter, a Facebook által biztosított lehetőségek okán, sokan csak linkeket cserélgetnek.

Word 2010

Word 2010


Miközben a teljes verziójú új Office továbbra is egy nagytudású gazdag, és drága szoftver marad, adtak egy lehetőséget a webes elérésű ingyenes Office-nak. A Microsoft persze ebben is megpróbálja kihasználni piaci méretei. Az úgynevezett “Microsoft Office Web Apps” ugyanis, némi trükközéssel azonnal elérhető lesz a windowsos közösség (Windows Live) több mint 500 millió tagja számára. (A nyelvi lokalizációt angolra kell váltani.)

Power Point 2010

PowerPoint 2010

Az új Office-ban a 2007-es kiadás külseje köszön vissza, apróbb nagyobb újdonságokkal. Bizonyára sokan fogják értékelni a PowerPoint azon
képességét, amellyel egy egyedi URL-t létrehozva lehet feltölteni
prezentációkat limitált eléréssel, és videós szerkesztési lehetőségek is
kerültek a prezentációkészítőbe. Az Excel is látványosabb lett egy egy
olyan lehetőségnek köszönhetően, amely a cella méretében helyez el kis
grafikont.

Az Outlookba a Social Connector révén beágyazták, nem csak a saját
(Live és SharePoint) kapcsolatokat, hanem a külső MySpace
vagy Linkedin közösségi oldalak kapcsolódási lehetőségét is. Nagyon innovatív a Docs.com szolgáltatás is, amelyen keresztül egyből a Facebookon keresztül lehet dokumentumokat megosztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik