Élet-Stílus

Csak pár méteren múlt Várkonyi élete

A 15-20 méterrel előtte haladó Klein Dávid kisebb sérülésekkel, míg a közel 5 méterrel mögötte kapaszkodó amerikai hegymászó sértetlenül megúszta a jégomlást. Egyedül Várkonyi Lászlóra zuhant rá a jégtömeg. Klein Dávid tervezi, hogy visszatér az Everestre. Videó!

Az fn.hu kérdésére, miszerint amikor végigpörgette a baleset napját volt-e olyan mozzanat, amit másképpen tett volna, Klein Dávid azt válaszolta: ez egy kiszámíthatatlan esemény volt, nem lehetett felkészülni rá. Elmondása szerint könnyű helyen, szabályokat betartva, megfelelő biztosítás mellett, a rögzített kötélen haladtak amikor egyszer csak rájuk dőlt a jég.

Így történt a baleset:


A szerencsétlenség ellenére Klein Dávid további expedíciókra készül, de már nem idén. “Máshol is vannak hegycsúcsok, és Pakisztánt is nagyon szeretem” – nyilatkozta az fn.hu-nak, hozzátéve: a tragikus esemény ellenére nem tett le arról a szándékáról, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a Mount Everestet.

A balesetnek több szemtanúja is van, többek között egy új-zélandi hegymászó, Jamie, aki a jégomlás – azaz közvetlenül a baleset – pillanatában kapta lencsevégre a magyar hegymászókat. Klein Dávid már látta a fotót, bár még nem küldte el neki a hegymászó, mivel ő még a hegyen tartózkodik. Véleménye szerint a felvétel egyszerre lélegzetelállító és ijesztő.

A fotón jól látszik, ahogy már omlik a jégfal és zuhanni kezd, Klein éppen néhány futólépést tesz (őt csak elsodorta a jégomlás), míg Várkonyi László ott áll, s nem sokkal később rázuhannak a jégtömbök. “A felvétel sokat fog segíteni abban, hogy megértsem, pontosan mi történt. Amint megkapom a fotót, mindenképpen kielemezem” – mondta. Az fn.hu kérdésére miszerint közzéteszik-e ezt az unikális fotót, Klein azt válaszolta: Jamie-től függ a nyilvánosságra hozatala, ő dönti el, hogy mi a szándéka a fotóval.

halottnak nyilvánították

Várkonyi Lászlót és Klein Dávidot április 26-án sodorta el egy jégomlás a Himaláján, körülbelül 7000 méteres magasságban. Az 54 éves Várkonyit három nap elteltével holttá nyilvánították. A két hegymászó a Dreher 24 Everest Expedíció keretében a világ legmagasabb pontja, a 8850 méteres Csomolungma (Mount Everest) oxigénpalack nélküli megmászására készült, a magyar alpinisták közül elsőként.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik