Élet-Stílus

A légszennyezés a szívet veszi célba

Az Amerikai Szívtársaság szerint szélütést és szívrohamot is okozhat a légszennyeződés, ezért az embereknek kerülniük kellene a szmog belélegzését.

A társaság rámutatott, hogy a legveszélyesebb az a finom szemcsés égéstermék, ami szén, olaj és a benzin elégetésekor keletkezik. A Michigani Egyetem munkatársa figyelmeztetett, hogy ha a levegő nagyobb koncentrációban, az egészséges határértéket meghaladó mértékben tartalmazza a finom port, akkor az még egy teljesen egészséges embernél is egy két nap alatt növeli a szívroham és a szélütés kockázatát.

A végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a légszennyezés következtében nő annak a kockázata, hogy elzáródnak az artériák, de kapcsolatba hozható a korábbi halálozással is. Az apró részecskék hatása elsősorban gyulladást okoznak, de közvetlenül is károsíthatják a szervezetet azzal, hogy veszélyes kémiai anyagokat szállítanak. A szervezet válaszreakciói miatt növekszik a rögképződés, a trombózis valószínűsége, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye, ami szélsőséges esetben szívrohamhoz, szélütéshez, illetve halálhoz vezethet.

A Szívtársaság kutatói éppen ezért azt javasolják, hogy a krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősebbek folyamatosan figyeljék a légszennyezettségi értékeket és tartózkodjanak kevesebbet a szennyezett levegőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik