Élet-Stílus

Károsítja a hallást a focivébé

Maradandó halláskárosodáshoz is vezethet a 2010-es focimeccseken tapasztalható zajártalom – derül ki a legújabb kutatási adatokból.

Ha nem védekezünk a zajártalom ellen, az komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezt pedig kutatási eredmények igazolják. A S.A. Medical Journalben jelent meg egy cikk, melyben beszámoltak arról, hogy 11 futballszurkoló vizsgálatával készítettek tanulmányt a focimeccsek hallásra gyakorolt hatásáról. A kutatók azt figyelték, mekkora zajártalomnak vannak kitéve a szurkolók a Premier Liga egyik meccsén.

Kiderült, hogy a meccsen az átlagos terhelés 100.5 decibel volt, míg a legmagasabb mért érték 144.2 decibel. Ezt azoknál a szurkolóknál mérték, akiknél légkürt volt, vagy annak a közelében ültek. A kutatók rámutattak, hogy a legtöbb munkahelyen már 85 decibel hangterheléstől kötelezővé teszik a zajszűrők viselését, hiszen az ilyen magas zajszint – tartósan – már maradandó halláskárosodást is okozhat. “A 2010-es Fifa Világbajnokságon közel 90000 szurkoló vesz majd részt így a zajszint még a most vizsgáltnál is magasabb lehet. Ezért nagyon fontos, hogy védjük hallásunkat, és viseljünk füldugót vagy más hallásunkat óvó eszközt” – írják a cikkben a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik