Élet-Stílus

Estélyiktől a hullákig – nyári tárlatmustra

Bécsben Andy Warhol pop-art alkotásai és a „nagy zabálás”, Londonban Grace Kelly ruhakölteményei és reneszánsz rajzritkaságok, Brémában preparált holttestek, Firenzében pedig Caravaggio remekművei várnak ránk. Ezúttal is érdemes kihasználni a nyári hónapok fapadosakcióit, vagy csak autóba pattanni egy-egy izgalmas tárlatért. Az fn.hu összegyűjtötte a nyár legvonzóbb kiállításait.

Leskelődés egy gardróbban

Egy személyben volt modell, hollywoodi filmsztár, Oscar-díjas színésznő és monacói hercegnő – ő nem más, mint Grace Kelly, akinek a ruhakölteményeit Londonban a Viktória és Albert Múzeumban csodálhatják meg a hölgyek addig, amíg párjuk például egy Chelsea focimeccsen szurkol. Az április közepén nyílt Style Icon (Divatikon) című különleges tárlat keretében bemutatott ruhákat olyan klasszikusokban viselte a filmcsillag, mint a Gazdagok és szerelmesek vagy pedig a Hitchcock rendezte Hátsó ablak. Többek között azt az estélyit is láthatjuk a nem mindennapi „gardróbtúrán”, amelyben 1955-ben átvette az Oscar-díját, valamint azt a ruhakölteményt is, amelyben először pillantotta meg későbbi férje, III. Rainer monacói uralkodó herceg.

A nem mindennapi tárlaton végigkövethetjük, hogyan változott a színésznőből lett monacói hercegné öltözködési stílusa. Az 1982-ben autóbalesetben elhunyt Grace Kelly gardróbját a ’70-es években olyan divattervezők haute couture darabjai jellemezték, mint például Dior, Balenciaga, Givenchy vagy éppen Yves Saint Laurent. A szeptember 26-ig megtekinthető kiállításhoz filmvetítések, valamint divattal és filmtörténelemmel foglalkozó előadások is kapcsolódnak. Sőt a „divatmániás” látogatók akár workshop keretében Grace Kelly-stílusú kalapokat és kendőket is „barkácsolhatnak” maguknak.

Grace Kelly két arca: a hercegnő és a filmcsillag

Grace Kelly két arca: a hercegnő és a filmcsillag

Még mindig London, de immár a British Museum, amely ezúttal a reneszánsz legnagyobbjainak közel 100 rajzával csábít. A gigamúzeum ugyanis a legújabb tárlatán a világ két legnagyobb és legértékesebb reneszánsz rajzgyűjteményét vonultatja fel. A július 25-ig látogatható kiállításon – amely a British Museum és a firenzei Uffizi képtár együttműködéséből született meg – a rajzművészet XV. századi felemelkedését követhetjük nyomon. A Fra Angelicótól Leonardóig: Itáliai reneszánsz rajzok című tárlaton – amelyről szinte áradoznak a kritikusok – Fra Angelico, Botticelli, Leonardo da Vinci, Mantegna, Botticelli, Bellini, Michelangelo, Verrocchio és Tiziano munkái sorakoznak egymás mellett. Látogatóként nemcsak a reneszánsz alkotások elkészítésének fortélyaiba pillanthatunk bele, hanem azt is végigkövethetjük, miként váltak önálló alkotásokká a freskóvázlatok, hála a nyomatkészítés és a papír elterjedésének. A részletesen kidolgozott alakokat ábrázoló rajzok mellett a kiállításon helyet kaptak Leonardo da Vinci vázlatai is.

Ételeken a hangsúly

Míg a bécsi Albertinában inkább a férfiak, addig a Bank Austria művészeti fórumon a nők találhatnak kedvükre való kiállítást. Az Albertinában megrendezett „Andy Warhol. Cars” kiállítás Andy Warhol, Robert Longo, Sylvie Fleury és Vincent Szarek munkáit mutatja be a Daimler művészeti gyűjteményből. A kiállítás középpontjában Andy Warhol 35 selyem szitanyomással készült alkotást magában foglaló, Cars (magyarul: autók) képsorozata áll, amely pontosan 20 év után látható újra teljességében. Az amerikai pop-art legjelentősebb képviselője 8 kiválasztott Mercedes-Benz típus alapján dokumentálta az automobil történetét. Az „autós” kiállításon még helyet kapott a svájci performance- és tárgyművész, Sylvie Fleury – aki fél tucat videofilmet készített a párizsi Mercedes-Benz Centernek – és a New-York-i művész, Robert Longo automobilsorozata is. Érdemes sietni, ugyanis a tárlat csak május 16-ig látogatható.

„Andy Warhol egyik alkotása (forrás: Albertina)

Andy Warhol egyik alkotása (forrás: Albertina)

A Bank Austria művészeti fórumát május végéig a gasztronómiai élvezet uralja. Az „Augenschmaus“ (szem-szájnak ingere) című kiállítás az ételek csendéletben ábrázolásának történetét és jelentőségét mutatja be. Elemeznivaló pedig szép számmal akad: a tárlat öt évszázad 100 műalkotását vonultatja fel, kezdve Pieter Aertsen XVI. századból származó konyhai és piaci jeleneteitől egészen olyan XX. századi alkotásokig, mint például Goya, Cézanne, Arcimboldo, Picasso képéig. Sőt a kiállításon külön szekciót kapott az úgynevezett „Eat Art” (az evés művészete), amelynek középpontjában nem más, mint az étkezés áll. Így nem csoda, ha a tárlat végén egy nagy adag, tányérról lelógó Wiener Schnitzelre fenjük a fogunkat.

+1 bécsi tipp:

„Savoyai Jenő – hadvezér, filozófus és a művészetek barátja“ című kiállítás a Belvedere Palotában. A június 6-ig látogatható kiállításon Savoyai művészeti gyűjteményének darabjait állítják ki, amelyek főként a torinói Galleria Sabaudaból és a Biblioteca Eugenianaból érkeztek.

Caravaggio mindenhol

Május 25-ig Brémában, június 4-től pedig Lipcsében ámuldozhatunk (vagy éppen rettenhetünk meg) Günther von Hagens preparált holttestein. A nyári hónapokban ezúttal a csak Németországban turnézó, The Body World című tárlat nem azonos a világban (többek között tavaly Budapesten) szintén turnézó Bodies (Testek) című kiállítással. A Doktor Halálként emlegetett von Hagens tárlatain, amelyek 1995 óta turnéznak a világban, élethelyzetekbe beállított, kipreparált (úgynevezett plasztinációs eljárással készült) holttesteken keresztül bepillantást nyerhetünk (még ha kissé horrorisztikus módon is) az emberi test szépségébe.

Caravaggio a Scuderie del Quirinaleben

Caravaggio a Scuderie del Quirinaleben

Olaszországban idén még a csapból is Caravaggio folyik. Többek között Rómában, Nápolyban és Firenzében is a művész halálának 400. évfordulója alkalmából rendezett kiállításokba botlunk. A római Scuderie del Quirinaleben rendezett tárlat gyökeresen új szemszögből mutatja be a ”lombard géniusz” művészetét. A június 13-ig látogatható kiállításon olyan – Olaszországból és a világ legnevesebb múzeumaiból származó – mesterműveit csodálhatjuk meg, mint a Bacchus, Dávid Góliát fejével, Zenészek, a Lanton játszó fiú.

+1 római tipp:

A ”Róma nagy napjai” nevű program keretében a Musei Capitolini Európa legjelentősebb múzeumaiból kölcsönkért antik művészet remekműveit vonultatja fel.

Firenzében az Uffizi Galéria és a Galleria Palatina ad otthont október 10-ig a Caravaggio és Caravaggeschi Firenzében című kiállításnak, amely több mint száz ismert és kevésbé ismert alkotását vonultatja fel. Nápolyban pedig Caravaggio-művekre a ”Visszatérés a barokkhoz” című kiállítás keretében hat múzeumban (Museo di Capodimonte, Castel S. Elmo, Certosa e Museo di S. Martino, Museo Duca di Martina, Museo Pignatelli, Palazzo Reale) is bukkanhatunk. Az pedig csak hab a tortán, hogy a tematikus tárlat egy virtuális kirándulásra is invitál az igazi olasz pizza szülőföldjén: a városban és a környező vidéken 27 javasolt útvonalat járhatunk be (2010. április 11-ig), melynek során lépten-nyomon barokk templomok, kolostorok, paloták, múzeumok mellett visz az utunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik