Élet-Stílus

Ben Kingsley imádta, hogy gonosz

Egy Oscar, több tucat más díj és egy lovagi cím után, most egy Disney-film gonoszának szerepét vállalta el. Hogy mi a magyarázat erre? Mert a gonosz alakjának részleteit Shakespeare karaktereinek jelleméből is építhette a Perzsia Hercege: Az idő homokja című filmben (hazai bemutató: május 20.). Sir Ben Kingsleyvel Londonban találkoztunk, azon a napon, amikor Nagy- Britanniában a parlamenti választások voltak.

Kora reggel elment szavazni, most pedig interjút ad. Elárulja kire adta le a voksát?

Természetesen nem. Annyit elárulhatok, hogy boldog vagyok, mert a szívemmel és az eszemmel egyaránt tudtam voksolni. Talán az első szavazó voltam. Érdekes, hogy a paparazzók rögtön megtaláltak, noha nem rám vártak, hanem a szintén ott szavazó David Cameronra (a konzervatív párt vezetője – a szerk. ). A saját otthonom irányából jöttem, azzal a lesötétített üveges autóval, amellyel ide, a sajtónapra is hoztak. A stábok ott álltak és tippelgették, hogy „na vajon, Dave jött”? Majd rájöttek, hogy „ó, ez nem Dave, ez Ben”.

Olyan filmekkel a háta mögött, mint például a Ghandi, amelyért Oscar-díjat kapott, a Bugsy, a Schindler listája, a Ház a ködben, miért vállalta el egy Disney-film gonoszának szerepét?

A rendező, Mike Newell és a forgatókönyv miatt. Mike nagy lehetőséget adott nekem, hagyta, hogy kreatívan gondolkodjak. Ezt a kreatív köntöst öntötte le azzal, hogy az egész szerep kulcsa az irigység és a sajnálat, amit nagyon tudtam élvezni, egészen shakespeare-i mélységekig le lehetett menni a gonosszal. A gonoszságának a kiváltó oka pedig az, hogy nem ő lett a király, hanem a testvére. Az olyan karakterek, amelyet az irigység és a sajnálat vezérel színészileg nagyon jól megfoghatók, élvezet őket eljátszani.

Ben Kingsley imádta, hogy gonosz 1

Noha a két film teljesen más, a karakter valahol mégis hasonlít a Viharszigetben alakított doktoréhoz.

Valóban kapcsolódnak egymáshoz. Mindketten álruhát, egyfajta álarcot öltenek magukra mások előtt. A doktor ezt a páciense iránt érzett határtalan szeretet miatt teszi, míg Nizam, a király testvére merő gyűlöletből. A professzorban nincs irigység. Ő mindent feláldozna a betegéért. Kockáztatja a karrierjét, a kórházát és a hírnevét is. A két film annyiban is kapcsolódik egymáshoz, hogy egyik forgatásáról, a másikra utaztam.

Emlékszik, hogy mi volt az első akciófilm, amit látott?

Valószínűleg a Lone Ranger volt. Gyerekként szombaton délelőttönként jártunk moziba. A matinékon annyian voltunk és olyan hangosak, hogy sokszor nem is hallottuk a filmet.


67 éves, bár ezt valószínűleg senki nem mondaná meg önről. Meddig szeretne dolgozni?

Bízom benne, hogy sokáig tudok még dolgozni, mert nagyon sok minden van még bennem, amit szeretnék megmutatni az embereknek. Remélem, hogy még 90 évesen is erőm teljében leszek még és alkothatok. Producerként, íróként, színészként. Minden egyes alkalommal, amikor valamivel készen vagyok, egy másik projekt már ott várakozik, hogy megmutathassa magát.

Egyszer azt nyilatkozta: énekesi karrierrel is próbálkozott, de aztán nem volt rá ideje.

Ez még a 60-as években történt, amikor a Beatles menedzserével találkoztam. Ő buzdított rá. Készítettünk is felvételeket, azonban ezek végül soha nem jelentek meg lemez formájában. A BBC-n viszont lehetett hallani őket.

Színészi pályafutása során számos karaktert alakított a vásznon. Van valami, ami még hiányzik a körből?

Mélységesen tisztelem a katonákat. Igen kevés ember érti meg azt, hogy ezeknek az embereknek mit kell csinálniuk a megélhetésükért. Nagyon szeretnék megformálni egy magas rangú katonatisztet. Ha minden jól alakul, ez sikerül is, mert már dolgozunk a projekten.

Mi ez a történet?

A Jutland 1916. Hihetetlen történet, a hősiességről – ez az, ami nagyon megfogott engem. A jütlandi, más néven skagerraki csata volt az első világháború egyik legnagyobb tengeri ütközete, ezt szeretném filmen feldolgozni. Sőt, nem is az első világháború egyik legnagyobbja, hanem a világ legnagyobb tengeri ütközete volt ez. Két napig tartott. Ebben a filmben szeretnék eljátszani egy olyan magas rangú tisztet, aki súlyos döntések előtt áll.

Említette, hogy amint egy projekt megvan, már ott bujkál a másik. Mind dolgozik még a Jutland 1916 mellett?

A Will című filmen. Ez Shakespeare haldoklásáról és arról szól, hogy milyen az, amikor egy zseni elhagyja ezt a világot. Ez is gyönyörű történet, amely Cristopher Rush regényén alapul. A forgatókönyv első verziója már elkészült, a közeljövőben találkozom a mozifilm tervek szerint író-rendezőjével, és akkor kezdődhetnek a további munkálatok . A harmadik a Taj lesz, amely a Taj Mahal építéséről szól, és arról, hogy miért varázsolja el az az épület még mind a mai napig az embereket. Mindezek mellett van egy negyedik projekt is, igaz abban én nem játszom, csak a feleségem (Daniela Lavender – a szerk.) Ez pedig a Basílio unokafivér, amely a portugál író, Eça de Queirós művéből készül.

perzsia hercege – az idő homokja

A népszerű Prince of Persia játék filmadaptációja Mike Newell rendezésében.

– Magyar bemutató: 2010. május 20.
– Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Alfred Molina, Ben Kingsley
– Gyártó studió: Walt Disney Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik