Élet-Stílus

Budapestre jön az a-ha együttes

A norvég a-ha együttes Budapesten koncertezik július 14-én. A Papp László sportarénában a régi nagy slágerek mellett a legutóbbi album, a Foot Of The Mountain dalai is elhangzanak.

Az összegzés szerint a legendás trió bulija az év egyik csúcskoncertjének ígérkezik “varázslatos színpadképpel, 16 méteres videófallal”. A turné csütörtökön New Yorkból indult, utána Németországon és Ausztrián keresztül érkeznek a zenészek Budapestre, ahol fennállásuk óta először adnak koncertet.

Az együttest 1982-ben alakította a gitáros Pal Waaktar-Savoy, a billentyűsökön játszó Magne Furuholmen és az énekes Morten Harket. Első nagy slágerük a Take On Me volt a nyolcvanas évek közepén, amely a slágerlisták csúcsára repítette a poptriót nemcsak Európában, hanem Amerikában is. A dalhoz akkortájt szokatlan, azóta klasszikussá vált ceruzarajz-animációs videoklip készült, amelyet nagyon sokszor játszottak a zenei tévécsatornák.

Bemutatkozó lemezük, az 1985-ben megjelent Hunting High and Low emellett több nagy slágert is tartalmazott, mint például a The Sun Always Shines on T.V., a Train of Thought vagy a melankolikus címadó dal, amelyet a Coldplay is feldolgozott. A lemezből több mint 11 milliót adtak el világszerte.

A zenekar ezt követően 2005-ig két-három évente jelentette meg újabb albumait számos nagy slágerrel, mint például a Cry Wolf, a Manhattan Skyline, a Stay on These Roads, a Touchy, a Dark is The Night for All vagy az Angel in The Snow. A zenekar népszerűsége csúcsán, 1987-ben a Timothy Dalton főszereplésével készült James Bond-film, a 007 – Halálos rémületben címzenéjét (The Living Daylights) is jegyezte.

A trió tagjai 1994-től szóló pályafutásukkal foglalkoztak. Az együttes négy évvel későbbi visszatéréséhez az vezetett, hogy meghívták őket az 1998-as Nobel-békedíj átadására, Pal Waaktar erre az alkalomra írta a Summer Moved On című dalt. Hét évnyi szünet után 2000-ben jelent meg újabb stúdiólemezük, a Minor Earth Major Sky. Azóta négy albumot adtak ki, legutóbb tavaly a Foot Of The Mountaint.

Morten Harket szerint a lemez a klasszikus pop világát idézi, azokat a ritmusokat, amelyek az együttest oly naggyá tették, és amelynek 25 éves karrierjüket köszönhetik. A billentyűs Magne Furuholmen úgy véli: “ez az album egyesíti magában mindazt, amivel korábban az együttest jellemezték: érzelmes vokál, találó szintetizátor-elemek, vágyakozással teli szövegek, igazi szívbemarkoló melankólia…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik