Élet-Stílus

A korai halált kockáztatja, aki túl keveset alszik

Se túl sok, se túl kevés: sok egyéb más mellett az alvás lehet a hosszú élet kulcsa, de csak akkor, ha odafigyelünk a mértékre.

Az, aki rendszeresen hat óránál kevesebbet alszik a korai halált kockáztatja. – derült ki egy most készült kutatásból, melyet brit és olasz tudósok készítettek. Az optimális mennyiségű alvás a vizsgálatok alapján 6-8 óra, ennyire van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy kipihenje az előző nap fáradalmait és felkészüljön a következőre. Értelemszerű, hogy ha valaki az optimálisnál kevesebbet alszik, akkor a szervezetében hiányhelyzet alakul ki, ami akkor lesz veszélyes, ha ez az állapot állandósul.

A kutatók bizonyították, hogy az optimálisnál kevesebb alvás olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szívinfarktus, a diabétesz, vagy a magas vérnyomás, ezek hosszú távon a várható élettartamot is megrövidítik. A kutatásból kiderült, hogy nem csak a túl kevés alvás gond, a rendszeres túlalvás legalább ennyire kártékony lehet, épp ezért az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a napi program alakításakor vegyük figyelembe szervezetünk igényeit is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik