Élet-Stílus

2,5 millió embert érdekel a magyar foci

Egy márciusi felmérés szerint csaknem két és fél millióra tehető azoknak a felnőtteknek a száma Magyarországon, akiket érdekelnek az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság történései.

Közel két és fél millió embert érdekelnek az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság történései. Az Alt Media Kommunikációs Kft. tanulmányából az is kiderül, hogy mintegy 400 ezer ember nézi meg rendszeresen az NB I mérkőzéseit a helyszínen vagy a televízióban, ez a 18 évnél idősebb lakosság alig öt százalékát teszi ki. Lényegesen nagyobb azoknak a száma, jelesül 1,2 millió, akik figyelemmel kísérik az eredményeket, ámbátor soha nem járnak meccsekre, és a tévében is csak a legfontosabb találkozókat tekintik meg.

A felnőtt lakosság további egytizedét ugyan a érdekli a bajnokság, de a mintegy 800 ezer ember csak futólag figyel oda az eredményekre. Mindez összesen a népesség 32 százalékát teszi ki, a maradék 68 százalék egyáltalán nem érdeklődik a focink iránt.
A Lakosság 2 százaléka jár rendszeresen a mérkőzésekre (MTI)

A lakosság két százaléka jár rendszeresen a mérkőzésekre (MTI)

Az ezer főt érintő, országosan reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a labdarúgás továbbra is férfi sportágnak számít, mivel noha az érdeklődők aránya a nők esetében sem tekinthető alacsonynak (22%), lényegesen elmarad a férfiakra jellemző szinttől (44%). Ezzel együtt a megkérdezett férfiaknak csupán nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindig megnézi az élvonalbeli találkozókat a tévében, esetleg ki is megy rájuk.

Az első osztály küzdelmei iránti érdeklődés mértéke a legfiatalabb felnőttek körében az átlagnál alacsonyabb (24%), az 50 év felettieknél viszont az átlagnál magasabb (38 %).

Az NB I iránt érdeklődés Magyarországon

Nem érdekli a magyar labdarúgó-bajnokság: 68 százalék
Az eredményeket figyeli, de a meccseket nem nézi meg: 11 százalék
A fontosabb meccseket megnézi, de csak tévében: 16 százalék
A tévében mindig nézi a meccseket, néha ki is megy: 3 százalék
Rendszeresen jár mérkőzésekre: 2 százalék

A válaszadók megoszlása demográfiai, szociológiai szempontból:
(igen = részben vagy teljes egészében odafigyel, nem = nem érdekli)
18-29 évesek: 24 százalék igen, 76 százalék nem
30-39 évesek: 32 igen, 68 nem
40-49 évesek: 29 igen, 71 nem
50-59 évesek: 36 igen, 64 nem
60 év felettiek: 39 igen, 61 nem

Férfiak: 44 igen, 56 nem
Nők: 22 igen, 78 nem

Budapest: 21 igen, 79 nem
Megyei jogú városok: 30 igen, 70 nem
Városok: 40 igen, 60 nem
Községek: 32 igen, 68 nem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik