Élet-Stílus

Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük

Már közel száz éve, minden május első vasárnapján az édesanyák kerülnek a figyelem központjába. Idén május 2-án ünnepeljük az anyák napját.

Az anyák tiszteletére rendezett ünnep hagyománya, egészen az ókori görögökig nyúlik vissza. Már akkor rendeztek olyan tavasz ünnepet az istenek anyjának, Rheának, melyen egyúttal az édesanyákat is megünnepelték. Később az édesanyákról külön ünnepnapon emlékeztek meg, sőt, a 17. században, Angliában az ünnep még vallási köntöst is kapott.

A legújabb kori hagyomány az Egyesült Államokból indult. Ott először 1872-ben Julia Ward Howe költő és politikai aktivista érte el, hogy megtartsák az ünnepet. Néhány évvel később, 1914-ben Anna Jarvis törekvéseit koronázta siker, aki azért küzdött, hogy nemzeti ünnep lehessen az anyák napjából. Ő később még a törvénnyel is összetűzésbe került, amikor hevesen tiltakozott az ünnep elüzletiesedése ellen. Addigra már a virágosok, az ajándék-kereskedők és a képeslap-gyártók is komoly bevételforrásként tekintettek az ünnepre.

Magyarországon, Európa többi országával egy időben az 1920-as években kezdődött az anyák napjának rendszeres megünneplése. Míg Európában főleg a virágkereskedők szervezetei kardoskodtak az ünnep mellett, addig Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg az ünnepet, egybekapcsolva a májusi Mária-tisztelt hagyományaival.

Izgalmas anyák napi programokhoz kattintson >>>

Köszöntjük az édesanyákat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik