Élet-Stílus

Minden készen áll a Világkiállítás megnyitójára

A május 1-jén kezdődő építészeti gigashow-ra minden pavilon – többek közt a magyar is – elkészült. A szervezők várják a 70 millió érdeklődőt.

A fenntartható fejlődés jegyében rendezik meg 2010. május 1. és október 31. között az Expo 2010-et Sanhajban. Érdekesség, hogy a világkiállítások történetében először rendeznek expót fejődő országban. A kínai Sanghajt érte a megtiszteltetés, hogy otthont adhat a 184 napos építészeti kiállításnak, melynek fő témája a város és a virágzó városi lét. A szervezők hatalmas érdeklődésre számítanak, már csak azért is, mert előrejelzések szerint 2010-ben már a világ lakosságának fele városlakó.

A magyar pavilon központi eleme a Gömböc, olyan tárgyiasult matematikai modell, mely lénnyé vált. A pavilon struktúrája hűen visszaadja a gömböc harmonikus mozgását, amely a város lüktetéséhez hasonlít, a magyar pavilonban ezt a sajátosságot fel is nagyítják az alkotók, méghozzá a dinamikusan mozgó elemekkel. A magyar pavilon építészeti installációja a növekedést, a változás dinamikáját szimbolizálja és megélhetővé teszi a város lüktető folyamatait.

Ajánlott linkek:

Nyitásra kész! (Építészfórum)
A bátorság a legfontosabb (Építészfórum)
A legfrissebb hírek az expóról (vilagkiallitas.hu)

A magyar pavilon bemutató kisfilmje:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik