Élet-Stílus

Hosszú élet receptre

A betegséget olcsóbb is, kellemesebb is megelőzni, mint gyógyítani. Erre a régi megfigyelésre épít az orvoslás új irányzata, a medical wellness.

Ha a kilencvenéves Frau Müllner a München melletti Fürstenfeldbruckból azért látogat el évről évre Budapestre, hogy itt néhány kellemes masszázson átesve még fürgébben és egészségesebben térjen haza, akkor öntudatlanul is a legújabb trendet képviseli. Azt a felfogást, amely szerint szép dolog a hosszú élet, de a legszebb a hosszú és egészséges élet.

JÓ ÉLETMINŐSÉG.
„Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a várható élettartam jócskán meghosszabbodott – hangsúlyozza Christopher Breuleux, az amerikai központú Medical Wellness Association elnöke –, közben azonban társadalmunk legfontosabb egészségügyi problémái abból fakadnak, hogy egészségtelenül élünk. A jó közérzetre és egészségi állapotra vágyók egyre inkább felismerik, hogy az orvostudomány ugyan meghosszabbíthatja az életüket, a jó minőségű életre az igazi megoldást azonban a medical wellness szakemberei és módszerei kínálják. Ez utóbbiak közül jó néhány kívül esik a hagyományos orvoslás megszokott tevékenységi körén, de az érdeklődés irántuk folyamatosan nő.”

Hosszú élet receptre 1

Hogy milyen óriási piaci lehetőségeket rejtő területről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az előrejelzések szerint 2010-ben már 2 millió német állampolgár utazásának fő motivációja az egészségmegőrzés lesz. „A medical wellness magában foglalja az orvosi szaktudást, a prevenciós szemléletet, az egyén felelősségvállalását saját egészségi állapota iránt, az aktív tenni akarást annak érdekében, hogy a civilizált világ okozta károsító hatások minél kevéssé érvényesüljenek a mindennapokban” – foglalja össze az új trend fő tudnivalóit Mogyorósi Márta, a Danubius Health Spa Resort Margitsziget és a Danubius Grand Hotel Margitsziget igazgató főorvosa. A szállodalánc változatos terápiás kínálatáról jól ismert, patinás fővárosi és vidéki szállodái azért döntöttek úgy, hogy Magyarországon is meghonosítják ezt az újdonságot, mert azt tapasztalták, hogy a sok éven át igen népszerű hagyományos gyógykúrákkal szemben egyre inkább nőtt a vendégek érdeklődése a wellness programok iránt. „Manapság nem divat a klasszikus gyógykúra, a világ ennél sokkal érdekesebb lehetőségeket kínál” – mondja a főorvos asszony, aki büszke arra, hogy munkahelye évek óta viselheti a TÜV Medical Wellness Hotel minőségbiztosító védjegyet.

Minőségi bizonyítvány

Rohamosan fejlődik a medical wellness Európában, elsősorban
Németországban, ahol a prevenciós szemléletre igen nagy hangsúlyt
fektetnek. A „gyógyászat” fogalmát gyakran tévesen használják, a
vízterápiától a gyümölcsdiétáig sok mindent idesorolnak. Egy igazi
medical wellness központban azonban szakorvosok állapítják meg, hogy
mire és milyen mértékben van szüksége a vendégnek. A TÜV Rheinland és a
német medical wellness szövetség szakértői éppen ezért ellenőrizhető
kritériumokat vezettek be, így az általuk kiadott tanúsítvány birtokosai
bizonyítani tudják, hogy intézményük valóban magas színvonalon és
szakképzett személyzettel működik.

A TÜV Rheinland Medical Wellness és Medical Wellness Hotel tanúsítás
alapja egy olyan követelményrendszer, amelyben a szolgáltatásközpontú
minőségirányítási rendszert szakmaspecifikus szempontok egészítik ki.
Amennyiben a medical wellness szolgáltatásokat szálloda kínálja, a
tanúsítás kibővíthető erre a területre is.

Ilyenkor a következő szempontokat vizsgálják és értékelik:

– 
A szállodai ellátás színvonala, a szobák kialakítása, tisztasága,
felszereltsége.

– 
A wellness életmódhoz igazodó éttermi szolgáltatások, vegetáriánusok,
allergiás
betegek ellátása.

– 
Az egészséges italválaszték.

– 
A pihenés, kikapcsolódás, szabadidős programok választéka.

Forrás: TÜV Rheinland Group (www.tuv.com)

Legyen szó bár mindenki számára elérhető kúracsomagról vagy a nemzetközi felső tízezer legújabb kedvenceiről, az exkluzív medical wellness klubokról, a koncepció alapja ugyanaz. Míg a hagyományos gyógykúrák a már megbetegedett embereket kezelik, a medical wellness elsősorban azoknak ajánl különböző szolgáltatásokat, akik egészségesek, és ezt az állapotukat szeretnék minél tovább megőrizni. Szakemberei már akkor igyekeznek felderíteni az esetleges későbbi elváltozásokra utaló jeleket, amikor a páciens még teljesen egészségesnek érzi magát, így időben be lehet avatkozni, és aki megfogadja a személyre szabottan összeállított életvezetési tanácsokat, annak nagy esélye van arra, hogy a betegség ki sem alakul. A vizsgálatokat követően javasolt kezelések oldják a stresszt, pótolják a hiányzó energiát, segítik a szervezetet abban, hogy ellenálljon a károsító környezeti hatásoknak.

Hosszú élet receptre 1

A medical wellness tehát összekapcsolja a hasznosat a kellemessel. A lehetőségek tárháza végtelen: az anti-aging New York-i, bangkoki vagy londoni luxus pihenőhelyein a holisztikus és prevenciós orvoslás, a bel-, a bőr- és a nőgyógyászat, a fogászat vagy a fülészet ugyanúgy elérhető, mint a plasztikai sebészet vagy a dietetikai tanácsadás. A botox-injekciót kellemes thai masszázs követheti, a lézeres arcfiatalítást illóolajos méregtelenítő fürdő. A személyre szabott kúrára érkező tehetős vendégeket szépség-, wellness-szakértők és orvosok egész hada segíti hozzá ahhoz, hogy stressz, egészségtelen életmód és a múló évek miatt legyengült szervezetük visszanyerje egyensúlyát.

NINCS FÁJDALOM.
Nem feltétlenül ilyen fényűző és szerencsére nem is kerül ennyibe az a medical wellness program, amit a hazai intézmények kínálnak. A koncepció elsősorban életmód-javaslatokkal és alternatív, gyógyszert nem igénylő módszerekkel dolgozik, ennek megfelelően szűrővizsgálatai is gyorsak, fájdalom- és vérmentesek, nem hatolnak be a szervezetbe, nincsenek mellékhatásaik vagy szövődményeik, viszont sokféle információt adnak. Ezek mellett az érdekes és hasznos vizsgálatok mellett az orvossal folytatott kötetlen beszélgetés, rövid általános vizsgálat is felderíthet rejtett problémákat. „Nem szabad fájdalmas módszereket alkalmazni, elvégre a vendég ide pihenni érkezik” – figyelmeztet Mogyorósi Márta.

Medical wellness itthon


Mivel a koncepció itthon még gyerekcipőben jár, Magyarországon egyelőre
csak néhány helyen kínálnak medical wellness szolgáltatásokat – az
alábbiakon:

■ Danubius Health Spa Resort Margitsziget

■ Danubius Health Spa Resort Hélia

■ Danubius Health Spa Resort Hévíz

■ Danubius Health Spa Resort Bük

■ Quintess Healthy Aging Club

■ Hotel Európa Fit, Hévíz

■ NaturMed Hotel Carbona, Hévíz

■ Hotel Eger & Park

Így került fel az állapotfelmérő tesztek listájára például a légzésfunkció vizsgálat, amely a légzőrendszer állapotáról ad információt, azaz arról, hogy a páciens mennyi levegőt tud egy mély légvétellel belélegezni, és ebből milyen gyorsan és mennyit tud kilélegezni. Kiváló lehetőség ez arra, hogy percek alatt kiderüljön, egészséges-e a tüdő, amelyet szinte észrevétlenül károsít a dohányzás, a kevés testmozgás és a szennyezett városi levegő.

Ugyancsak a medical wellness fegyvertárába tartozik egy magyar találmány, az arteriográfia. Ez azon a felismerésen alapul, hogy testünk fő verőere, az aorta tíz évvel előre mutatja, fennáll-e érelmeszesedési hajlam, és ezzel a leggyakoribb haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye. A vizsgálathoz a vérnyomásmérő mandzsettájára emlékeztető szerkezetet erősítenek a páciensre, majd a számítógéppel kommunikáló gép először is azt méri meg, milyen sebességgel halad végig az aortán a pulzushullám. Mivel a fő ütőér rugalmasságának csökkenése sok évvel megelőzi a kisebb erek elmeszesedését, ha az ideális érték csökken, természetes gyógymódokkal meg lehet előzni a további romlást.

Az érelmeszesedés másik jele az erekben kialakuló lerakódás, a készülék ezért azt is megvizsgálja, hogyan működik az erek belső falát borító hártya, amely optimális esetben a salakanyagok lerakódását gátló anyagokat termel. Akinél az eredmények nem kedvezőek, annak a szakemberek néhány egyszerű, de hatásos módszert javasolnak, például a Kneipp-féle hideg-meleg váltózuhannyal végzett értornát. Ez annyiból áll, hogy a három-négy perces, a bőr kipirosodásáig végzett forró vizes tusolást 10–15 másodperces jéghideg zuhany követ, először a jobb, majd a bal lábon, utána a jobb és a bal karon, tehát fokozatosan a szív felé haladva. Ettől az erek összehúzódnak, és aki a Kneipp-kúrát hetente háromszor elvégzi, annak nem kell aggódnia erei rugalmasságáért. Ha valaki idegenkedik Kneipp tiszteletes kissé drasztikus módszereitől, választhatja a mediterrán diétát, a koleszterincsökkentő halolaj- vagy fokhagymakapszulát, esetleg a méregtelenítő infraszaunát.

Hosszú élet receptre 1

EGYETLEN VÉRCSEPP.
Szintén jól illeszkedik a medical wellness filozófiájába az úgynevezett élő vércsepp analízis. A vizsgálathoz mindössze egyetlen csepp vérre van szükség, amelyet azon frissiben, kezeletlen állapotban tárgylemezre tesznek, azt pedig sötét látóteres mikroszkópba helyezik. A 20–30 percet igénybe vevő elemzés során nemcsak a vörös vértestek alakja, állapota és elrendeződése, a fehér vérsejtek működése, illetve a vörös vértestek és a fehér vérsejtek aránya figyelhető meg, hanem az is, vannak-e salakanyagok a vérsejtek közötti térben, láthatók-e baktérium- vagy gombafertőzésre, magas vérzsírszintre vagy elsavasodásra utaló jelek.

Ha az egészséges állapotukban kerek formájú, egyesével úszkáló vörös vértestek pénztekercs formájú lánccá kapcsolódnak össze, az azt jelenti, hogy oxigénszállító képességük nem megfelelő, és ez krónikus fáradtságot okozhat. Az orvos ilyenkor savtalanítást és méregtelenítést javasol, például lúgosítást bázikus porral és szárazkefe-masszázzsal. A vérminta azt is elárulja, hozzájut-e a szervezet elegendő folyadékhoz, a szélükön behorpadó, hullámos szegélyű vörös vértestek ugyanis dehidratáltságot jeleznek. Ilyenkor a napi folyadékbevitelt 2,5–3 literre tanácsos felemelni.

A vérmintában nagyobb mennyiségben megfigyelhető tüskés, vadgesztenye-formájúvá változott vörös vértestek a magas stressz-szint indikátorai. Ez azért veszélyes, mert a stressz sokkal fontosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek, mint gondolnánk. Éppen ezért a tesztek csak az első lépésként szolgálnak a folyamatban, az adatok ismeretében a szakemberek személyre szabott programot állítanak össze. Ebben a természetes gyógymódok ugyanúgy helyet kapnak, mint a kényeztető wellness kezelések, a látogatás a kozmetikában vagy a sport. A medical wellness ugyanis holisztikus szemlélet, azaz az egész emberi szervezetet, testet, lelket, szellemet figyelembe veszi. Alkalmazói jól tudják, hogy a test egészsége mellett a lelki harmónia visszanyerése, a szervezet külső-belső megtisztulása, az energiával való feltöltődés, a relaxáció is nagyon fontos.

VISSZAFOGJÁK.
A medical wellness néhány éve kezdődött itthoni előretörését a gazdasági válság némileg visszavetette, az emberek elsőként utazási és éttermi kiadásaikat fogják vissza. Hasonlóképpen hazai sajátosság, hogy a betegségmegelőzésre sem nagyon költenek, inkább csak akkor mennek orvoshoz, ha már valami bajuk van. A magyar medical wellness szolgáltatók legfontosabb vendégkörét sokáig a németek adták, újabban viszont a hangsúly egyre inkább áttevődik az orosz piacra – olyannyira, hogy a Danubius szállodáiban igen kapósak az oroszul beszélő alkalmazottak, a többiek számára pedig orosz nyelvtanfolyamokat szerveztek.

„A magyar piac most nagyon csendben van” – fogalmaz Mogyorósi doktornő. Bár, mint mondja, a medical wellness utalványok népszerű ajándékká váltak. A szakemberek szerint annyi mindenesetre bizonyos, hogy ez a jövő útja.

Nemzetközi spa ranglista


Az amerikai Medical Wellness Journal összeállította azoknak az
országoknak a toplistáját, ahol a vendégeket a legtöbb spa várja medical
wellness szolgáltatással. A nemzetközi ranglista élén az Egyesült
Államok végzett, de előkelő helyezést szerzett Ausztria és Olaszország
is.

Egyesült Államok 1471

Amerikában az utóbbi években a spa-kezelések szerves részeivé váltak a
tehetősebb rétegek úti programjának, akik számára egyre inkább
természetes, hogy az egész napos golfozás fáradalmait egy kényeztető
masszázs segítségével pihenik ki. A vendégek többsége nő, de
folyamatosan emelkedik a férfiak száma. A medical spa intézmények
szerepe gyorsan növekszik.

Japán 1040

A spa létesítmények vezető képviselője az Ivaki városában található
Hawaiians, ahol a hagyományos vizes mulatságokon túl kulturális
programokat is kínálnak. A hawaii stílusban fogant óriási létesítmény
egyik medencéje méreteivel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Ausztria 900

A közismerten magas színvonalú osztrák hotelek a legváltozatosabb
kezeléseket ajánlják a helyi hagyományokon alapuló Kneipp-kúrától a thai
vagy balinéz masszázsokig.

Ausztrália 611

Az ausztrál spa-kínálat tradicionális helyi kezeléseket is magában
foglal, például használnak őshonos növényeket, amelyeknek jótékony
hatását a bennszülött törzsek tagjaitól sajátították el. Aboriginal
(őslakos) masszázst szintén kipróbálhatnak a vendégek.

Brazília 593

Az utóbbi öt évben olyan rohamosan növekszik a spa resortok száma, hogy
ez az egész ország egészségturizmusának új lendületet adhat.

Új-Zéland 580

Rotorua termálvizének és gyógyiszapjának terápiás hatását a helybeliek
már az európaiak megérkezése előtt is ismerték. A legtöbb, gyógyulást
kereső külföldi ma Észak-Ázsiából érkezik oda.

Olaszország 579

Az ország 2300 gyógyforrásának vizét számtalan spa és termálfürdő
használja ki. A beavatkozások listája a hagyományos balneológiai
módszerektől a modern wellness kezelésekig terjed.

Kanada 523

Az intézmények önálló arculatot igyekeznek kialakítani. Növekszik a más
tájakról importált kezelések száma, például Québec tartományban egyre
több nordic spa található, ahol a gyógyítás a hideg-meleg váltott
hatásán alapul.

Dél-afrikai Köztársaság 510

A kényeztető módszereket ajánló szállodák általában távol a városok
zajától, gyönyörű természeti környezetben találhatók.

Mexikó 469

A hangsúly a holisztikus kezelésekről eltolódik a medical wellness felé:
olyan kellemes terápiákat kínálnak, amelyek a vendégek egészségi
állapotát is javítják.

Forrás: Medical Wellness Journal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik