Élet-Stílus

Fogunkra való megoldások

Fogat növeszteni még nem tud, ezenkívül azonban nagyjából mindenre képes a modern fogorvoslás – feltéve, hogy a páciens anyagilag is bírja a kezeléseket.

Amióta benne van az asszony szájában egy Zsiguli ára, az ura nem meri pofon vágni – mesélte valamikor Nagy Bandó András a képzeletbeli Kocka utca egyik lakójáról. A politikailag kevéssé korrekt viccelődés főszereplőjének szájában ma nemhogy egy középkategóriás átlagautó, de egy fullextrás luxusjárgány ára is vígan elférne. Már az alapvető fogmegtartó kezelések is 10 ezer forintnál kezdődnek. A nálunk is mindinkább tért hódító esztétikai fogászati beavatkozásokat vagy az implantációt igénybe vevő páciensnek pedig hat számjegyű összegekkel kell kalkulálnia, mire eljut odáig, hogy Tom Cruise mosolyával bűvölheti el a környezetét.

Fogunkra való megoldások 1

HOLLYWOODI MINTA.
A nőnemű mozilátogatók bálványa valóban a legjobb példa arra, hogy megfelelő financiális háttérrel a modern fogászat szinte nem ismer lehetetlent. Ha megnézzük a jóképű sztár kamaszkori fényképeit, azokról egy átlagos külsejű, igencsak fésületlen fogsorú fiatalember vigyorog ránk, akiben legföljebb egy tapasztalt stúdiótulajdonos éles szeme fedezhette fel a leendő filmcsillagot. De felfedezte! Így az ifjú Tomot munkába vették a legügyesebb kezű Los Angeles-i fogorvosok, az eredményt pedig mindannyian ismerjük.

„Az esztétikai fogászat művészet és tudomány keveréke, amikor egyénre szabottan varázsolunk a páciensnek gyönyörű mosolyt” – fogalmaz Losonczy Levente fogszakorvos, a Da Vinci Art Dent vezetője, aki nem véletlenül nevezte el rendelőjét a reneszánsz nagy művészéről. A fogászatnak ez az ága néha valóban jobban emlékeztet szobrászatra, mint egyszerű orvosi tevékenységre. A legnevesebb amerikai szakemberek például még arra is vállalkoznak, hogy a páciens teljes arcberendezését megváltoztatva, a rosszul fejlett állkapcsot megműtve varázsoljanak mondjuk egy csapott állú, csúnyácska hölgyből gyönyörű nőt.

Az ilyen műtétek persze nem mindennaposak. A fogfehérítés, a fogak formázását lehetővé tevő koronák és héjak áldásait viszont az átlagbeteg is élvezheti. Sőt, ma már arra is lehetőség nyílik, hogy az idő múlásával elkopott fogakat meghosszabbítva visszaadják az arc megrövidült izmainak eredeti hosszúságát, és ezzel a páciens megjelenését fiatalosabbá tegyék – hatékonyabban, mint a plasztikai sebész szikéje.

Mi mennyi?

Fogunkra való megoldások 1

Mint a témával foglalkozó egyik honlap
rámutat, a
fogászati kezelések áránál meglehetősen nagy a szórás. Akármelyik
rendelő mellett döntsünk is, egy-egy kezelés felboríthatja a
költségvetésünket, ezért számos helyen van lehetőség részletfizetésre,
az egészségpénztári számlánkon lévő összeg felhasználására, illetve
néhány rendelőben üdülési csekket is elfogadnak. Több rendelő árait
tekintettük át, de az adatok csak tájékoztató jellegűek.

Panorámaröntgen
3000–4900 Ft
Rendelői fogfehérítés 66 000–99 000 Ft
Otthoni
fogfehérítés 48 000–70 000 Ft
Fényre kötő tömés 10 000–25 000
Ft
Fémmentes porcelán korona 49 000–130 000 Ft
Lumineers
csiszolásmentes héj 120 000–199 000 Ft
Porcelán héj 30 00–80
000 Ft
Implantátum fej 25 000–116 000 Ft
Cirkónium-oxid
implantátum felépítmény 115 000 Ft
Csontpótló anyag foganként
30 000–90 000 Ft
Rögzített fogszabályozó készülék 145 000–400 000
Ft

<!–

–>

Az álommosoly előállítása a mosolytervezéssel kezdődik, amelyhez különleges számítógépes szoftver áll a szakemberek rendelkezésére. Ennek segítségével kiválasztható a páciens arcberendezéséhez leginkább illő megoldás, elvégre Julia Roberts mosolyára vágyni legalább olyan irreális lenne, mint a plasztikai sebésztől Angelina Jolie orrát rendelni meg a saját, teljesen eltérő formájú arcunk közepére. A legelőnyösebb változat egyénre szabottan, több mérést alapul véve készül el, ebben az arcunk formája ugyanúgy szerepet játszik, mint a két szem, az orr és a száj egymástól való távolsága.

Speciális beosztású mérőműszerekkel a különböző fogak tervezett hosszát is megállapítják, az aranymetszés szabályainak szem előtt tartásával tervezve meg az igazán esztétikus látványt. A digitális technikák és grafikai programok a páciensről készült fotó felhasználásával képesek élethű képet alkotni a várható végeredményről, az úgynevezett mosolytipizálás segítségével pedig mindenki kipróbálhatja, hogyan hatnának az ő arcán az egyes mosolyok. Aztán már csak az álom(mosoly) valóra váltásra van hátra.

MINT A VALÓDI.
„Az esztétikai fogászat legújabb kedvencei a cirkónium-oxidból készült fémmentes kerámia fogpótlások – mondja Volom András, a Dr. Volom Általános és Esztétikai Fogászati Rendelő vezetője –, ezeknek a koronáknak és hidaknak a népszerűségére az a magyarázat, hogy a megtévesztésig hasonlítanak a valódi fogakra. A fémkerámia koronákkal szemben áteresztik a fényt, amely a fog belsejéből visszaverődik. Ennek köszönhető, hogy például nem lesz sötét az íny széle az ilyen fémmentes koronák mellett.”

A modern fogászat egyébként törekszik a minimál-invazív megoldásokra, azaz minél többet próbál megtartani a valódi fog anyagából. Egyetlen hiányzó fog esetén erre szolgálnak a high-tech repülőgépgyártás és űrtechnika vívmányai, a merevítő rostok, amelyek lehetővé teszik, hogy a pótlandó fog szomszédait ne kelljen teljesen lecsiszolni. Ilyenkor a fogpótlást a két szomszédos foghoz erősített merevítő rost tartja szilárdan a helyén.

A meglévő fogak formájának és színének korrigálására, illetve a fogak közötti rés szűkítésére kínálnak – a koronával szemben – minimális foganyag feláldozásával járó megoldást a különféle héjak. Ha a korrekciót a fogorvos végzi el, akkor speciális tömőanyag felrétegzésével alakítja ki a kívánt formát. Ehhez az úgynevezett direkt héjhoz előkészítésként mindössze egy milliméternyit kell csiszolni a fogon. De ha a választás a fogtechnikus által porcelánból elkészített és a rendelőben felragasztott indirekt héjra esik, akkor sincs szükség 1,5 milliméternél nagyobb csiszolásra.

Fogunkra való megoldások 1

A fogszépítő-piac legújabb csillagai a mindössze 0,2 milliméteres, vagyis a kontaktlencse vékonyságával vetekedő Lumineers héjak. Az élethű színt és fogformát adó hajszálvékony porcelán héjat amerikai forgalmazói úgy hirdetik honlapjukon, mint ami csiszolás- és fájdalommentesen felhelyezhető, méghozzá mindössze két lépésben. Első alkalommal lenyomatot vesznek a formálni kívánt fogakról, majd a második látogatáskor már fel is ragasztják a speciális laboratóriumban, számítógépes technológiával, személyre szabottan elkészült héjakat. A magyar szakemberek némiképp óvatosabban fogalmaznak erről, szerintük „általában nem szükséges csiszolni”, és „a legtöbb esetben nem kell érzéstelenítés”. Hátrányként említik meg, hogy a héjakra mintegy négy hetet várni kell, mivel azokat az Egyesült Államokban készítik, ám aki eddig kibírta a saját eredeti fogsorával, az négy további hetet valahogy csak kiböjtöl.

A darabonként legolcsóbban 450 euróért vagy 550 dollárért (nagyjából 120 ezer forintért) vesztegetett Lumineers-héjak viselőinél több pénzt csak a fogbeültetésre vállalkozók hagynak a rendelőben. Egyetlen implantátumfej akár 100 ezer forintba is kerülhet, ehhez jön még a felépítmény, a korona és nemritkán a csontpótlás, így a számla végösszege milliókra rúghat.

„Tragédia, ha valaki nem akar műfogsort hordani, viszont az állkapocscsontja nem elég vastag ahhoz, hogy megtartsa az implantátumot” – mondja Volom András. Ezért is számít a terület „top sztorijának” az úgynevezett irányított csontnövesztés.

Sav ellen szájöblítő

Ha szájunkban túl gyakran és túl hosszú ideig
áll fenn a savas környezet, kioldódnak a fogzománc ásványi anyagai: ez a
savas erózió. A fog kemény szöveteinek ez a nem baktérium okozta
károsodása ugyanúgy veszélyezteti fogaink egészségét, mint a baktérium
előidézte szuvasodás. Hatására a zománc elvékonyodik, lekopik. „A savas
eróziót – mondja dr. Tóth Zsuzsanna egyetemi docens, a Magyar Fogorvosok
Egyesületének főtitkára – belső és külső okok egyaránt előidézhetik. A
belső okok között találjuk az olyan betegségeket, amelyek miatt a
gyomorsav visszaáramlik a gyomorból, egyes táplálkozási és pszichés
zavarokat, amikor a rendszeres hánytatás miatt gyakoribb a savas
környezet a szájban. Bizonyos gyógyszerek szedésekor előfordul, hogy
csökken a nyáltermelés, és kiesik a nyál védőfunkciója, így a fogfelszín
fokozottabban károsodik. Külső oka a savas eróziónak ha folyamatosan a
fogzománcot oldó, savanyú dolgokat eszünk, iszunk.” Belső ok esetén a
megoldás a betegség orvoslása, de fogainkat azzal is óvhatjuk, ha evés
után csak egy órával mosunk fogat, amikorra a nyál már elvégezte védő
munkáját. Ezenkívül jó szolgálatot tehetnek a cukormentes rágógumik,
illetve azok a termékek, például szájöblítők, amelyek segítenek
visszakeményíteni a fogzománcot.

<!–

–>

Léteznek ugyan különféle csontpótló anyagok (szintén nem olcsók, egyetlen gramm is több tízezer forintot emelhet a számla végösszegén), ám a gyakorlat egyre inkább a saját csont felhasználása felé halad. A leghatékonyabbnak ígérkező módszer során az állkapocs ép részéből vesznek ki apró csontforgácsokat, amelyek összepöndörödve sokszorosára növelik eredeti térfogatukat. A csontforgács a szakember szerint szellős, könnyen beereződő szövet, amelyet a korábbi kollagénmembránnal szemben mostanában egyre inkább leheletvékony titánfóliával borítanak le a minél gyorsabb csontképzés elősegítésére. Az orvosnak a beültetéshez speciális számítógépes navigációs rendszer nyújthat segítséget, amely pontosan megmutatja, hogy az implantátum elhelyezéséhez milyen mélyen kell befúrni a csontba.

WELLNESSFOGÁSZAT.
A modern fogorvoslásnak vannak az implantációnál kevésbé látványos, de az érintett beteg számára annál jelentősebb vívmányai is. Ilyen például az az ötletes készülék, amellyel egyszerűen és hamar meg lehet mérni a lehelet kénhidrogén-tartalmát. Ez egyértelműen jelzi, ha kellemetlen szájszaggal rémisztgeti az illető a körülötte élőket. A szakemberek szerint ugyanis általában nem érezzük a saját leheletünket, és mivel ilyesmit nem ildomos szóvá tenni, az érintettnek esetleg fogalma sem lehet róla, miért húzódnak el tőle embertársai. „Házasságokat szoktunk megmenteni – említi Volom András –, előfordult már, hogy a feleség azzal küldte hozzánk a férjét, ha megoldjuk a problémát, együtt maradnak, ha viszont nem, akkor benyújtja a válókeresetet.” A rossz leheletnek a legritkább esetben oka például a nyitott gyomorszáj, a kellemetlen tüneteket sokkal inkább a nyelven lerakódott lepedék vagy a fog és az íny között található tasakok idézik elő. Alapos szájhigiénés kezeléssel ezek a gondok megoldhatók, a leheletelemző készülékkel pedig egyértelműen és objektíven mérhető, eredményes volt-e a beavatkozás.

Akármennyit változtak is a módszerek, fejlődött az érzéstelenítés és a személyzet modora, az emberek többsége azért még mindig szívből utál fogorvoshoz járni. Ennek a hozzáállásnak a megváltoztatását tűzte ki céljául egy vadonatúj irányzat, az úgynevezett wellness fogászat (angol nevén spa dentistry), amelynek jelszava: a páciens érezze úgy magát, mintha bárhol másutt lenne, csak nem fogorvosnál! Mondjuk egy ötcsillagos hotel wellness-részlegében vagy egy gyógyfürdőben.

Az ilyen rendelőben számtalan módon igyekeznek elterelni a beteg figyelmét a kezelésekkel óhatatlanul együtt járó kellemetlenségekről. Először is igény esetén bármilyen beavatkozást elvégeznek altatásban vagy dinitrogén-oxid (népszerű nevén kéjgáz) által előidézett érzéstelenítésben. Akik a módosulatlan tudatállapotot részesítik előnyben, azok kedvéért minden székhez tartozik tévé és DVD-lejátszó, ahol igény esetén előre kiválasztott kedvenc filmjüket nézhetik, miközben az orvos a szájukban tevékenykedik. Ugyancsak alapfelszerelés a kellemes muzsikát szolgáltató fejhallgató, valamint a viselője elé relaxáló hatású tájképet varázsoló speciális szemüveg. A páciens alá fűthető masszázsmatrac kerül, míg a fejét illatos aromaterápiás párna támasztja meg, de választhat a különböző illóolajos mécsesek és illatgyertyák közül is.

Ha mindez nem lenne elegendő, a készséges személyzet reflexzóna-terápiás borsmenta-krémmel masszírozza meg a halántékát, kéz-, nyak- vagy hátmasszázzsal kényezteti, esetleg gyógynövényes maszkot helyez a szemére. Aki ilyen mostoha körülmények között hősiesen elviselte a megpróbáltatásokat, jutalmul milkshake-et és friss, helyben készített sütit kap, szájzsibbadása eltűnését pedig forró törülköző, szájbalzsam és enyhe fájdalomcsillapító segítségével serkentheti. És valóban elfelejtheti, hogy éppen fogorvostól jön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik