Élet-Stílus

Mi az a 4G?

Alighogy megbarátkoznánk egy technológiával, jelen esetben a szélessávú mobilinternet szolgáltatást jelentő a 3G-vel máris az azt leváltó 4G-t sulykolják az érdekeltek

Végre ott lapul a zsebünkben egy iPhone vagy épp valamilyen más okostelefon, és a világ technológiai császárainak érezzük magunkat. Innentől irány a mobil online világa, YouTube-nézés a metrón, Facebookozás, üzleti utak videóinak küldözgetése a szállodából. Pont, mikorra megszoknánk, hogy “utolértük a technológiát”, elkezdenek csordogálni a hírek arról, hogy nemsokára megint jön valami új, amihez hozzá kell szoknunk – de mégis mit lehet tudni a 4G-ről? Partneroldalunk a www.bitport.hu pontokba szedte:

1. Pontosan mit jelent a 4G? | Ez a két karakteres szócska jelöli a negyedik generációs vezeték nélküli szolgáltatásokat, melyek mögött több technológia is dolgozik. A legfontosabb előrelépés a vezetékes sávszélességekét is meghaladó elméleti maximum, és a jelenleginél jócskán megnövelhető hatókör, amelynek segítségével nagyobb lehet egy mobil-cella sugara.

2. Mennyivel nőhet meg a 4G sebessége? | Az elméleti határoktól tekintsünk el, nézzük meg, a valóságban milyen ténylegesen kihasználható sávszélességeket lehet kicsikarni. A jelenlegi 3G-s rendszerek 400 kbps és 1,5 mbps közötti sebességeket produkálnak, a 4G esetében a tervek szerint kezdetben, a WiMax szabvány mellett 2 és 6 mbps, LTE technológiát használva 5 és 10 mbps között várható. Az új generációban azonban jóval több potenciál van, így jóval 15 mbps fölötti sebesség is elérhető lehet a későbbiekben.
3. Miért kéne 4G-re váltani? | A gyorsabb és üzembiztosabb szélessáv a mobil számítástechnikának kedvez majd – ha valaki továbbra is kitart amellett, hogy a telefon maximum emailek olvasgatására való, természetesen nem kell az új divatra ugrania, azonban aki ki szeretné használni az akár HD minőségben streamelt videók, nagy felbontású videókonferenciák, esetleg valós idejű hálózati csoportmunka vagy játék előnyeit, annak hasznos lesz csatlakoznia az új generációhoz.

4. Elérhető már a 4G? | A közelben még nem. Az Egyesült Államokban kísérleti jelleggel már 28 nagyvárosban működik WiMax rendszerű 4G, az LTE-t pártoló Verizon és AT&T idén és jövőre látja el a tengerentúli városokat. Hasonlóan “félhivatalos” WiMaxos hálózatok találhatóak még Japánban, Koreában és Oroszország bizonyos részein, ám az egyetlen hivatalosan elérhető LTE (Long Term Evolution) szolgáltatás Svédországban működik, Stockholmban és Oslóban. A TeliaSonera által szolgáltatott 4G megoldáshoz a Huawei és az Ericsson biztosította az eszközparkot.

5. Milyen költségekkel számolhat egy 4G felhasználó? | Egyelőre ez valóban érdekes kérdés, és a tényleges kereskedelmi szolgáltatások nagy arányú bevezetéséig csak találgatni lehet. Az amerikai szolgáltatók mindenesetre egyelőre azt tervezik, hogy a 3G-nél megszokott “5 gigabájtos adatforgalom fölött extrát számlázunk” gyakorlatot 4G-re már nem kényszerítik rá a jóval nagyobb sávszélességre hivatkozva.

6. Hanghívást is támogat a 4G? | Jelenlegi formájában nem, csupán az IP-alapú beszélgetéseket, mint például a Skype. Az elsőként megjelenő 4G-s készülékek egyfajta hibridek lesznek, amelyekben 3G chip kezeli a hagyományos hanghívásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik