Élet-Stílus

Megvan Noé bárkája? – videó

Kínai és török kutatók szerint 99,9 százalék az esélye annak, hogy előkerült a fából készült szerkezet. A kutatócsoport Kelet-Törökországban bukkant Noé bárkájának maradványaira. Fotók és videók a feltárásról!

Lassan már megszokottá válik, hogy szinte minden évben „szenzációs” bejelentéseket tesznek közzé Noé bárjának megtalálásáról. Legutóbb texasi régészek jelentették be (műholdas felvételekkel alátámasztva), hogy az iráni Elburz hegységben bukkantak rá Noé bárkájára, ezúttal pedig egy kínai-török kutatócsoport tett közzé fényképeket és videofelvételeket az Ararát-hegyen, 4 ezer méteres magasságban talált „hajómaradványokról”.

Még titkos a helyszín

A 15 fős kutatócsoport egyelőre csak belső felvételeket hozott nyilvánosságra a radiokarbonos kormeghatározás alapján 4800 évesnek datált maradványról, ráadásul addig nem árulja el a felfedezés pontos helyét, amíg a török kormány régészetileg védett lelőhelynek nem minősíti.

A régészek szerint a megtalált szerkezetnek több, fagerendákból épített rekesze van, amelyek valószínűleg menedékül szolgáltak a bárkára mentett állatoknak. Azt a feltevést, miszerint településmaradványokra bukkantak volna, elvetik, mondván 3500 méteres magasság fölött akkoriban nem létezett emberi település. „Nem 100, hanem „csak” 99,9 százalék az esélye annak, hogy Noé bárkájára bukkantunk – nyilakozta a Fox News csatornának a kutatócsoport egyik tagja, Joang Wing-csong hongkongi dokumentumfilm-rendező.

(forrás:)

Még friss szalma is volt benne? (forrás: noahsarksearch.net)

Akik már látták

Többek között Berossus, babilóniai pap-történész és Josephus Flavius, a híres ókori zsidó történész feljegyzéseiben is szerepel az Araráton lévő hajó. Sőt Marco Polo is bejegyezte a naplójába, hogy amikor errefelé járt, tisztán látta a hegycsúcson Noé bárkáját.

A német Friedrich Parrot professzor, amikor 1829-ben megmászta a helyet, felkereste az Ahora falunál lévő Szent Jakab kolostort, amelynek a szerzetesei a bárkáról származó fadarabokat, kéziratokat és tárgyakat mutattak neki.

(forrás:)

A “bárka” belseje” (forrás: noahsarksearch.net)

A híres orientalista, Goldziher Ignác a mekkai mecsetben lévő Kába-szentélybe tett látogatásakor egy, a szentély falára felfüggesztett gerendát látott, amelyről a helyiek azt állították, hogy Noé bárkájáról származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik