Élet-Stílus

Lakásban költ egy fecskepár

Egy füstifecske-pár költözött be egy lakott családi házba: a hálószoba falára raktak fészket. A madárbarát lakók folyamatos ki-bejárást biztosítanak a madaraknak, akik már évek óta nevelik fiókáikat a lakásban.

A különös esetről egy biatorbágyi család értesítette a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesületetet (MME), és mint kiderült, a madarak évek óta a lakásban költenek, most 2010-ben is visszatértek.

A molnárfecske és a füstifecske is az épületeinken költő faj, a füstifecske azonban a külső falszakaszoknál jobban kedveli a belső helyiségeket. Neki nem jelent problémát, ha akár ökölnyi réseken; betört ablaküveg hiányosságán, résnyire hagyott ajtón vagy ablakon keresztül kell megközelítenie a fészkét.
A füstifecskék előszeretettel tartanak fészkelőhely-kereső, felderítő repüléseket az épületek nyitva hagyott ajtóin, ablakain keresztül a belső helyiségekben. Biatorbágyon ennek a háznak a tetőterébe a szinte folyamatosan nyitva lévő ajtón át merészkedett be egy fecskepár néhány évvel ezelőtt, s mivel azt tapasztalták, hogy nem zaklatják őket, fészket építettek. Azóta minden évben újra és újra visszatérnek, és az egyik lakószoba ajtajának tetején költenek.

Fecskefészek a hálóban (fotó: Orbán Zoltán/MME)

Fecskefészek a hálóban (fotó: Orbán Zoltán/MME)

A madárbarát tulajdonos örömmel fogadta a madarakat, és nem csukja be az ajtót a költési időszakban. Letakarta a bútorokat, papír fecskepelenkát helyezett ki az ajtó alá. Ezekért a számára elfogadható kellemetlenségekért fantasztikus élményben van része: szó szerint együtt élhet ezekkel a vad madarakkal, részese lehet évi két költésük minden pillanatának.

A madarak gyorsan megszokták az emberi jelenlétet. Mikor a háziak elmennek otthonról, az ajtón lévő szellőző ablakot nyitva hagyják a madaraknak, hogy szabadon közlekedhessenek, táplálkozhassanak kedvükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik