Élet-Stílus

Kiderülhet mennyire károsak a mobiltelefonok?

Több mint harminc éven át tartó kutatással akarják felmérni brit szakemberek, hogy milyen hatást gyakorol a mobiltelefon az egészségre.

A felmérésben öt ország, mintegy negyedmillió lakosa vesz majd rész, ezzel együtt ez a mostani lehet az eddigi legnagyobb léptékű kutatás a témában. Azt a kutatók a mobiltelefonok elterjedése óta próbálják feltérképezni, hogy milyen hatása lehet az egészségre, ezúttal nem a betegségeket, hanem a mobiltelefon használatot veszik majd alapul.

A kutatók azt remélik, hogy a harminc éves kutatás első öt éve után információt kapnak a fiziológiai hatásokról, mint a fejfájás, a depresszió és az általános életminőség. Tíz év múltán már a rák gyakoribb típusaiban játszott szerepre várják a választ, végül tizenöt év múlva a ritkább rákfajták és az agy megbetegedéseinek felbukkanását figyelik majd. 2000 májusában adták ki azt a jelentést, amely rámutatott, hogy a mobiltelefonoknak nincs egyértelmű egészségkárosító hatása, ezzel együtt nem javasolta a gyerekeknek a túlzott mobilhasználatot.

Ajánlott linkek:

Mennyire káros a mobil az egészségre? (LifeNetwork)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik