Élet-Stílus

A világ első teljes arcátültetése!

Spanyolok hajtották végre a világ első teljes arcátültetését egy férfin, aki egy baleset miatt nem tudott normálisan nyelni, lélegezni és beszélni.

Bár világszerte már 11 másik arcátültetést is végrehajtottak, a barcelonai Vall d’Hebron kórház szerint ezek csak a páciens arcának egy részét érintették. A 22 órás műtét során a fiatalember új arcizmokat, bőrt, orrot, ajkakat, állkapcsot, fogakat, szájpadlást és arccsontot kapott – számolt be az operációt végző orvoscsoport vezetője, Joan Pere Barret.

A 30 szakemberből álló ­team március 20-án hajtotta végre az átültetést. Külön figyelmet szenteltek annak is, hogy a páciens új arca hasonlítson a korábbi, baleset előtti arcához, és ne hasonlítson az anonim donoréra.

“A betegnek hegek vannak a homlokán és a nyakán, de a jövőben ezeket teljesen el fogjuk tüntetni” – mondta Barret. “Megnézhette magát a tükörben, amikor akarta, és amikor a pszichológusok is úgy vélték, hogy készen áll erre. Egy hét telt el a műtét óta, és nagyon jól reagált; nyugodt és elégedett volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik