Élet-Stílus

Kaposváron elbúcsúztak Schwajda Györgytől

Kaposváron pénteken a Keleti temető ravatalozójában búcsúztak el Schwajda Györgytől, a Csiky Gergely Színház hétfőn elhunyt igazgatójától.

A szertartás nélküli búcsúztatáson ott volt a színidirektor fia, a színház társulata, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselők, a kaposvári önkormányzat tagjai, barátai és tisztelői – mintegy százan – egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket.

A ravatalozóban a sötétvörös lepellel takart urnán egy feszület mellett két mécses égett, előtte a néhai igazgató fényképe. A résztvevők gyászzene kíséretében ott helyezték el a virágokat, majd néhány perc csöndes megemlékezéssel vettek búcsút a kaposvári teátrum igazgatójától, akinek temetésére a későbbiekben szűk családi körben kerül sor. A közel félórás búcsúztatás végén a virágokat a ravatalozó előtt lévő Mária-szobornál helyezték el.

Schwajda György író, dramaturg, rendező egy hónappal 67. születésnapja után, hétfő délután a kaposvári kórházban hunyt el. Az önkormányzat által kiadott közlemény szerint Schwajda György halálát “rendkívül gyors lefolyású, gyógyíthatatlan betegség” okozta.

Schwajda György 1973 és 1976 között Szolnokon, 1978-ban a budapesti Nemzeti Színházban, 1979-ben Szegeden, 1979-től Miskolcon volt dramaturg, 1985 és 1992 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként, majd 1993-ban és 1994-ben a Művész Színház művészeti igazgatójaként irányította a társulatokat. 1995-től 2000 októberéig ismét a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója volt.

Több drámát írt, közülük a Himnusz a legismertebb. 1999-től az új Nemzeti Színház felépítésének kormánybiztosa, majd az új színház felépítésére létrejött Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója, és 2002 májusáig a Nemzeti Színház igazgatója volt. Schwajda György 2008 júliusától töltötte be a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói tisztét. Íróként jegyezte az emlékezetes Legényanya című filmvígjátékot és az Indul a bakterház című tévéfilmet.

Schwajda György urnáját április 29-én ravatalozzák fel a Nemzeti Színház előtt, ahol beszédet mond többek között Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója, valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere is.

Az MTI értesülése szerint a fenntartó kaposvári önkormányzat a júniusi közgyűlésen határoz a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjának pályázati kiírásáról. Az új igazgató kinevezéséig – a színház szervezeti és működési szabályzata értelmében – a feladatokat és a döntési jogokat megosztják a gazdasági igazgató, a művészeti titkár és a műszaki vezető között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik