Élet-Stílus

Nem leszünk okosabbak a netes játékoktól

Csalódhatnak azok, akik kifejezetten azért játszanak online, szellemi játékokat, hogy ezzel eddzék az elméjüket. Brit kutatók szerint ezek nem tesznek okosabbá.

Akár Super Mariót is játszhatnának a számítógép-felhasználók a kognitív játékok helyett, brit kutatók eredménye szerint ugyanis ezek a játékok semmivel sem tesznek okosabbá. A BBC egyik műsorának 8600 résztvevőjének eredményeit hasonlították össze egy kifejezetten információszerzés céljából netező csoporttal. A BBC „tudós csoportja” heti háromszor töltött tíz percet az eszesítő játékokkal, eredményeik mégsem múlták felül, sőt olykor el is maradtak a másik csoportétól.

A kutatás vezetője, Adrian Owen elmondta, csalódni fog az, aki azt reméli a játékokkal növelheti intelligenciaszintjén, majd hozzátette szerint az, ha valaki csak szórakozásból tölti a szellemi játékokkal idejét az teljesen rendben van. Egy másik kutatás arra is rávilágított, hogy akkor lehet egy-egy ilyen program hasznos időtöltés, ha összefüggésben áll a való világgal, vagyis a megszerzett tudást az életben is kamatoztatni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik