Élet-Stílus

Kiderült, miért vagyunk bizalmatlanok

Német és amerikai kutatók egy kísérlettel utánajártak, mi az oka a bizalmatlanságnak, ha egyébként semmi okunk sincs rá.

A Psychological Science című szaklapban számol be a két tudós, Detlef Fetchenhauer és David Dunning az elért eredményekről. Egy kísérlet során lemérték, hogy tesztalanyaik mennyire viselkednek gyanakvóan, méghozzá úgy, hogy pénzt adtak nekik, amiket ők továbbadhattak, fialtathattak, vagy megtarthatták maguknak.

Kiderült, hogy a résztvevők nagy része gyanakvóan viselkedik az ismeretlenekkel, még akkor is, ha azok később megbízhatónak bizonyultak. A kísérlet azon csoportja, ahol kiderült, hogy nincs különösebb ok a bizalmatlanságra, a felek szép lassan megtanultak bízni a játékostársakban. Az már korábbi kutatásokban bebizonyosodott, hogy az emberek rendszerint túl gyanakvóak, túlbecsülik embertársaik önös érdekeiket, de a bizalmatlanság legfőbb oka az, hogy az életben csak a bizalom miatti átverésekről szerzünk tudomást, a bizalomhiány miatt elszalasztott lehetőségekről nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik