Élet-Stílus

Kapunk még a hamuból

Az elmúlt 24-48 órában a tartós északnyugati áramlás továbbra is szennyezett levegőt szállít hazánk fölé, ezért a légterünkben 6 ezer méteres magassági szint alatt továbbra is észlelhető lesz a vulkáni hamu. 6 ezer méteres magasság felett viszont jelenleg tiszta a légterünk. Várhatóan a következő napokban sem kell légtérkorlátozásokra számítani.

Amennyiben a következő napokban is hasonló intenzitással folytatódik a vulkanikus működés és az áramlás iránya továbbra is északnyugati lesz, akkor egy újabb hamufelhő éri el hazánkat.

A jelenleg 6 ezer méter alatt lévő hamufelhő a következő 6-7 órában azonban kivonul hazánkból. Szerdán, a délutáni órákra már Románia felett lesz a szennyezett sáv széle.

Nem várható újabb légtérzár

“Amennyiben nem változik a szélirány, a szerdán hajnali 5 órakor Izlandról elindult vulkáni hamufelhő csütörtökön napközben éri el hazánkat” – mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa. A prognózisok szerint a pénteken 0.00 órakor induló újabb izlandi hamufelhő szombat este/vasárnap hajnalban érheti el Magyarország légkörét.

“A szerdai nap folyamán azonban szinte biztosan nem kell légtérzárat elrendelni, és várhatóan a következő napokban sem kerülünk be azon térségek közé, ahol légtérkorlátozásokra kell számítani” – hangsúlyozta a szakember.

Ártalmatlan az egészségre

“Az eddigi mérések alapján nincs bizonyíték arra, hogy a vulkáni hamu következtében megnőtt volna a magyarországi légszennyezettség, ugyanis a hamu 5 ezer méter feletti magasságban van, s nem keveredik az alsóbb rétegekben” – hangsúlyozta Páldy Anna az Országos Környezet-egészségügyi intézet megbízott igazgatóhelyettese.

Az elmúlt napokban az országos mérőállomásokon mért szálló por (PM10) koncentráció sehol sem haladta meg az egészségügyi határértéket. “A jelenlegi adatok alapján a vulkáni hamufelhő következtében a következő napokban sem éri egészségügyi kockázat hazánkat” – mutatott rá a szakember.

Vulkáni eredetű hamurészecskéket eddig Izlandon, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Hollandiában és Svájcban mutattak ki. “Magyarországon nem kell tartani ülepedő porszennyeződéstől” – emelte ki Páldy Anna, hozzátéve: nyugodtan teregethetünk a szabadban, illetve az asztmás gyerekeket is kiengedhetjük a levegőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik