Élet-Stílus

Hoki-vb: jöhet a csata feljutásért

A magyar jégkorong-válogatott hatalmas csatában 2-0-ra győzött a brit csapat ellen a ljubljanai divízió I-es világbajnokság szerdai fordulójában, így pénteken a szlovénok elleni mérkőzésen dől el, hogy melyik gárda jut fel a világ legjobbjai közé.

Az első harmadban nem volt nagy iram, nem esett gól, majd a britek fokozták az iramot, de Hetényinek nem tudtak gólt lőni. A meccs derekán – közvetlenül Tokaji vállsérülése után – Fekete közelről volt eredményes. A záró harmadban Palkovics megszerezte első gólját a tornán, később pedig a büntetőt is hárító Hetényi sziporkázott.

Mivel a britek kedden hosszabbításban kikaptak a szlovénoktól, így az eddig százszázalékos magyarok egy újabb győzelemmel kilökhették a szigetországiakat a feljutásért vívott versenyből, ugyanakkor egy vereséggel a magyarok kerültek volna nehéz szituációba. Az első helyzet a britek előtt adódott, majd kivédekeztek két, nem éppen veszélyes emberhátrányt. A folytatásban Murphy kapus többször jól védett, míg Hetényinek kevesebb dolga volt. Kóger kiállítása során sem változott az állás.

A második harmad elején komoly nyomás alatt volt a magyar kapu, de a védekezés jól működött. A britek nem kímélték Hetényit, többször is odacsaptak neki vagy kisodorták a kezéből az ütőt, ám a szlovén játékvezető ezeket nem torolta meg. Az is kellemetlenül érintette a magyarokat, hogy Tokaji bal válla kificamodott és nem tudta folytatni a meccset. A találkozó derekán Palkovics remekül szolgálta ki Feketét, aki egy védő szorításában közelről a hálóba talált.

Magosi Bálint, Robert Dowd és Sofron István küzd a korongért (MTI)

Magosi Bálint, Robert Dowd és Sofron István küzd a korongért (MTI)

A záró felvonásban Palkovics egy gyors kontra után növelte az előnyt – ez volt a csatár első találata a vb-n -, aztán Hetényi pillanatai következtek bemutatva a torna egyik legszebb védését is: lábbal ért le a hosszú sarokra.

Egyfolytában támadtak a britek, de nem sikerült csökkenteni a hátrányukat, s a végén elveszítették a fejüket. Chambers kapott végleges kiállítást, mert bottal megszúrta Horváthot. A végén Tait büntetőjét fogta meg Hetényi, aki immár 170 perc 28 másodperc óta nem kapott gólt!

“A kapusteljesítmény és a védekezés hozta meg számunkra a győzelmet. Az is örömteli volt, hogy Palkovics megint felszabadultan játszott, gólt lőtt, gólpasszt adott kritikus pillanatokban. A szlovén csapatot ismerjük, de még jobban kell összpontosítani” – nyilatkozta Ted Sator, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

“Nem tudtunk mit kezdeni Hetényivel. Voltak lehetőségeink, de képtelenek voltunk betalálni, a végén még a büntető sem ment be. Sajnáljuk, hogy nem tudunk feljutni, de leszünk még erősebbek” – mondta Paul Thompson, a britek szakvezetője.

“Tudtuk, hogy nehéz lesz, és a kapuban is így éreztem. Sok lövést kaptam, és szerencsém is volt. Remélem, a szlovénok ellen is folytatódik a jó sorozatom, és nem kapunk gólt” – nyilatkozta a mérkőzés legjobbjának választott Hetényi.

“Sejtettük, hogy végig provokálni fognak minket, de mi nem ültünk fel ennek. Hetényi előtt le a kalappal, tartást adott nekünk” – tette hozzá Szélig Viktor.
“A brit játékos történetesen nem lábon szúrt, hanem oda, ahol a férfiaknak a legjobban fáj. Nekik meg fájjon a vereség” – összegzett Horváth András.
“Végre sikerült betalálnom! Nagyon nehéz meccs volt. A britek rengeteget támadtak, de sikerült Hetényi révén megúszni kapott gól nélkül” – mondta az első vb-gólját megszerző Palkovics Krisztián.

Majzik Ernő csapatorvos elmondta: gyakorlatilag biztos, hogy Tokaji Viktor vállficama miatt nem játszhat pénteken a szlovénok elleni mérkőzésen.

Divízió I-es jégkorong vb
Ljubljana, 4. forduló:

Magyarország-Nagy-Britannia 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Gól: Fekete (31.), Palkovics (46.)
Lengyelország-Horvátország 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)
Csütörtökön szünnap lesz, majd pénteken 20 órakor következik a feljutásról döntő szlovénok elleni összecsapás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik