Élet-Stílus

Kutya ellen magzatpóz

A „tüzelési szezonban”, azaz a tavaszi és az őszi időszakban megnövekednek a kutyatámadások, az állatok agresszívabban viselkednek, sokszor falkákba verődnek. A kisebb kutyák támadását még agresszióval visszaverhetjük, de a nagyobb állatok és főleg egy kutyafalka ellen egyedül a hidegvér segít. Végső esetben magzatpózban kell kivárni a támadás végét.

A tavaszi időszakban a szukák párzást jelző szaga kilométerekre is terjed a levegőben, ami valósággal megőrjíti a hím egyedeket. Ilyenkor a kutyák minden áron szabadulni szeretnének a bezártságból, sokuk a párzás reményében szökik el otthonról. A kanok egyedül, vagy falkába verődve követik a nőstényt, amely a 8-12 napos tüzelési idejének csak az utolsó negyedében hajlandó párosodni – tudta meg az fn.hu Seres Zoltántól, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnökétől.

Nem érdemes menekülni

A hímek egymással gyakran harcolnak a szukáért, agressziójuk mind a fajtársakkal, mind az emberekkel szemben megnő, ezért történik a tavaszi és őszi tüzelési időszakban a legtöbb kutyatámadás. A támadás egyébként minden körülmények között a gazda felelőssége. Az Orpheus azt tanácsolja a kutyatartóknak, hogy ezekben az időszakokban fokozottan figyeljenek az állatokra, hogy ne tudjanak megszökni. Szuka kutyát érdemes állatorvosi rendelőkben kapható szerekkel tüzeléskor a szagok tompítása érdekében kezelni, vagy eleve – a kanokat is – ivartalaníttatni.
Ha idegen, vagy kóbor kutyával találkozunk, semmiképpen ne próbáljuk botokkal hadonászva vagy kőhajigálással elijeszteni: a zavart kutya párzási lázban égve sok esetben visszatámadhat. Ha kutyafalka közelében kell elhaladnunk, vagy ők közelítenek meg, érdemes minden irracionális viselkedést – sikoltozást, hadonászást, kapkodást – mellőzni.

A falkában ugyanis megnő az állatok önbizalma, és a hirtelen mozdulatokra könnyebben támadnak. Ha nagy a baj, és a kutya ránkrontott, érdemes földre fekve összekuporodva, fejünket, lágy részeinket védve addig mozdulatlanul maradni, míg a támadó ebek szét nem szélednek – javasolja az Orpheus.

Bízhatunk a harapásgátló ösztönben

Kutyatámadások azonban nemcsak a párzási időszakban történnek. Korábban egy idős embert ért támadás nyomán írtunk az ebek génjeibe kódolt dominanciaharcról, aminek köszönhetően az állat falkán belül időről időre a gyengébb fölé akar kerülni. Ha egy morgásra, lökésre az ember válasza ijedtség, menekülés, vagy ha netán egy idős ember elesik, a kutya azonnal támadhat – mondta akkor az fn.hu-nak Joó István kutyakiképző, a viselkedéshibás ebekre specializálódott Cerberos kutyaiskola vezetője.

Kóbor kutyák Hatvanban (MTI)

Kóbor kutyák Hatvanban (MTI)

A nyugodt viselkedés esetleges életmentő hatását Joó István is kiemelte: létezik ugyanis az úgynevezett harapásgátló ösztön – kivéve ideggyenge, vagy eleve erre idomított kutyáknál -, amely megakadályozza a tehetetlen, mozdulatlan „ellenfél” további marcangolását. Gondoljunk csak bele, ha ez nem működne, minden kutyák közti perpatvar a gyengébb állat pusztulásával végződne.

A másik, támadásra ingerlő kódolt üzenet az állatban a prédaösztön. Két éve egy focizó gyerekcsapatra uszította tucatnyi kutyáját egy férfi, az egyik gyermeket az állatok megölték. Elég, ha ilyenkor egyetlen eb megindul, a többi – a falkaszellemtől vezérelve – követi.

A zsákmányösztöntől hajtott kutyák egymást hergelik, „bátorítják”, a menekülő embert csipkedik, harapdálják, egyre agresszívebbek lesznek– fogalmazott az fn.hu-nak Izsák Gábor etológus, kutyakiképző. A falka, az üldözés, az ugatás, a menekülő ember kiáltozása spirálszerűen „pörgeti be” az állatokat, és a támadás dinamikusan viszi előre önmagát.

Falka ellen életveszélyes az agresszió

Kis Szabó László, ezüstkoszorús mesterkiképző azt hangsúlyozta: a kutya önmagában, parancs nélkül nem támad emberre, de az ösztöneit nem lehet kiölni belőle. Mégis, mit tehetünk, ha támadás ér? Gyakorlatilag csak lelkierőnkre támaszkodhatunk: higgadtan meg kell állni, és a pánikot legyűrve gondolni sem szabad a futásra, ami persze teljesen ellentmond ösztöneinknek.

A legtermészetesebb reakció ilyenkor a futás, ami viszont még inkább támadásra készteti az ebet, és biztosak lehetünk benne, hogy nagyon gyorsan utolér. A helyes viselkedés azonban mindig helyzetfüggő. Kisebb, vagy közepes testű kutyát – amely nem annyira „sérült”, hogy ne legyen tisztában a korlátaival – visszarettenthetünk azzal, ha kiáltunk, támadóan lépünk fel.

Egy hatvan kilós kutyával szemben azonban az agresszió felesleges, sőt őrültség, hiszen az állat is tisztában van az erőviszonyokkal. Ilyenkor, a falka támadásánál a legokosabb, ha nyugodtan megállunk. Ekkor nagy valószínűséggel csak ugatnak, morognak, és körbe-körbe futkosva fenyegetik az embert, talán „megcsipkedik”, de nem kezdeményeznek komoly támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik