Élet-Stílus

Rosszul és keveset alszunk

Fontos része az életünknek az alvás, ám a magyarok nemzetközi szinten ebben alulmaradnak Európa többi országához képest: rosszul és keveset alszunk.

Hogy kinek mi a mérce az egészséges alvást illetően az nemzetenként teljesen eltérő lehet, a legfontosabb, hogy egy jó alvás után kipihenten, megfelelő módon tudjunk helytállni a mindennapokban. Az OECD szerint Európában a legtöbb időt alvással a franciák töltik: 8,83 órát, őket követik a spanyolok, akiknek 8,56 órára van szükségük, míg a harmadik helyezett belgák átlagosan 8,41 órával elégszenek meg. A legfrissebbek a németek, akiknek 8,2 óra is elég.

A magyarok a tavalyi adatokhoz képest korábban kelnek és kevesebbet is alszanak. Minden második ember, vagyis a megkérdezett magyarok 56%-a fekszik 9 és 11 között, mindössze 8% 9 előtt és 36% 11 után. Nem véletlenül jelent komoly gondot a napközeben előtörő álmosság, mely a válaszadók túlnyomó többségét, 90%-át érinti. A teljesítménycsökkenés mellett az alváshiány összefüggésbe hozható az elhízással és a cukorbetegséggel, de az immunrendszer gyengülésével is. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve súlyos, akár halállal is végződő baleseteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik