Élet-Stílus

Most lávát ont a vulkán

Jelentősen csökkent szerda óta az izlandi vulkán által kibocsátott hamu mennyisége, helyette lávát lövell, ami jó hír - közölte a reykjavíki egyetem geofizikus szakértője.

Bryndis Brandsdottir földrengéskutató hétfői nyilatkozata szerint a korábbinál kisebb mennyiségű vulkáni hamu kerül a légtérbe, a kilövellt hamuoszlop magassága háromezer méter alatt van.

Az utóbbi napokban a hamufelhő elérte a 11 ezer métert is, megbénítva Európa légi forgalmát. A hétfőn tapasztalt alacsonyabb hamuoszlop azt jelenti, hogy a hamuból kevesebb éri el az európai kontinens légterét.

A gleccservulkán hamu helyett egyre több lávát lövell ki, a reykjavíki meteorológiai intézet egy munkatársa szerint “ez jó hír az európai légi utasoknak”. A kedvező adatokat egyébként helikopterről végzett mérések is megerősítették.
Hétfő délután egy tudományos kutatásokat végző repülőgép, a Falcon 20E Németország fölött két-háromórás próbarepülésen a 3 ezer és 10 ezer méter magasság közötti légteret vizsgálja majd, hogy több adat álljon rendelkezésre a vulkáni hamufelhőről, ami alapján dönthetnek majd a légifolyosók részleges vagy teljes felszabadításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik