Élet-Stílus

Elhunyt a kubai szivar nagykövete

91 évesen halt meg Alejandro Robaina, a kubai szivar nemhivatalos nemzetközi nagykövete.

Robaina az egyetlen kubai szivartermelő, akiről még életében szivarmárkát neveztek el, a Vegas Robainát, amely az egyik legújabb és legjobb szivarféle. Alejandro Robaina Kuba leghíresebb és a legjobb minőséget adó szivartermelő vidékén, Vuelta Abaja régióban született 1919. március 20-án, és ott is élte le életét, noha közben a kubai szivar nemhivatalos nagyköveteként évtizedeken át járta a világot is.

Robaina az 1895-ben alapított családi birtokon maradt a Batista-rezsim bukása és Fidel Castro hatalomra kerülése, az ültetvény államosítása után is. Tízévesen kezdte a munkát és öregkorára a kubai dohánykultúra élő enciklopédiájának számított. Hírneve növekedésével a világ szivarrajongóinak zarándokhelyévé vált a háza, ahol Robaina szívesen látott minden érdeklődőt akár vendégként, akár csak egy kiadós beszélgetésre a tornácon.

Egyszer azt mondta magáról, hogy milliomos, mert milliónyi barátja van szerte a világon. Barátai szerint a kubai szivar “keresztapjának” határtalanul jó szíve volt és mindenkivel egyformán bánt. Az elmúlt években főleg azzal foglalkozott, hogy átadja tudását családtagjainak, köztük is elsősorban Hiroshi nevű unokájának, aki már korábban kézbe vette a napi ügyek irányítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik