Élet-Stílus

A nők a kövérség látványára félni kezdenek

Túlsúlyos idegenek képeit látva a nők agyában olyan terület aktiválódik, amely az identitásért és önreflexióért felelős - írta a The Daily Telegraph.

Az eredmények arra utalnak, hogy a nők kondicionálódnak a kövérségtől való félelemre, mert folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák őket, hogy a vékony az ideális alkat. Ugyanezt a tesztet férfiakkal elvégezve kiderült, őket nem foglalkoztatja más kövérsége láttán saját testsúlyuk.

A Brigham Young University kutatói úgy találták, hogy a nők anélkül féltek a túlsúly látványától, hogy tudatosan saját alakjukra gondoltak volna. A Personality and Individual Differences című szakfolyóirat májusi számában ismertetett tanulmány egy nagyobb projekt része, melynek célja az étkezési zavarok hátterében lévő folyamatok jobb megismerése, új kezelési módok kidolgozása.

Mark Allen idegtudós, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani tanulmányban olyan nők vettek részt, akiknek nem volt problémájuk testképükkel.

Allen elmondta, hogy a nőket olyan üzenetekkel bombázzák, melyek a vékonyság eszményképét állandósítják, ami megváltoztatja énképüket. “Sok nő megtanulja, hogy testi megjelenése és vékonysága képviseli azt, ami fontos vele kapcsolatban és agyi válaszuk ezt tükrözi” – magyarázta a kutató, aki úgy véli, ez növelheti az étkezési rendellenességek és hangulatzavarok kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik