Élet-Stílus

Meghalt Popper Péter

Hetvenhét évesen, péntek hajnalra elhunyt Popper Péter pszichológus, pszichoterapeuta, író, egyetemi tanár - tudatta a Saxum Kiadó. Az utóbbi időben folyamatos orvosi kezelésre szorult, de az utolsó napig dolgozott. Temetéséről később intézkednek.

Popper Péter Budapesten született 1933. november 19-én. Fő kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt, tudományos tevékenységén kívül szívesen foglalkozott szépirodalommal is, maga is írt néhány színdarabot. Rendszeresen publikált a 168 Óra című lapban “Ezek mennek mostanában” címmel, de a Népszava és a Mozgó Világ is kért tőle cikkeket. A televízióban Istenek órája címmel tartott vallástörténeti “kurzust”, ahová egyébként 1963 óta készített műsorokat. Úgy tartják, hogy ő a “legtöbbet dolgozó lusta ember Budapesten”.

Felsőfokú tanulmányokat Budapesten folytatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és Moszkvában, a Lenin Intézetben. Filozófia-logika-pszichológia szakos középiskolai tanári oklevelével a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tudott elhelyezkedni oktatói állásban (1957-1958), majd a Fiatalkorúak Átmeneti Nevelőintézetének pszichológusa lett (1958-1960).

mindig jött egy erős ember – részlet a 2009-es interjúból

Meghalt Popper Péter 1

“Magyarország viszont nem vállalja a saját múltját, hanem azt mondja, hogy ami itt rossz volt, azt a németek, az oroszok, az osztrákok csinálták. Huszonöt évenként átírjuk a történelemkönyveket, az emberek tizenöt évenként új életrajzot írnak maguknak. Így aztán nem tud kialakulni stabil identitás. Se nemzeti, se személyes identitás. Az egyén élete is szétesik mozaikokra, meg a nemzeti történelem is. Ez nagyon nagy baj. A kisember, a kis egzisztencia mindig azt utánozza, aki imponál neki, aki fölül van. Ha azt látja, hogy aki fölül van, az hazudik, csal, saját zsebre dolgozik, akkor ő is ezt teszi. Így egy kollektív lezüllés következik be. Ebben nyög most Magyarország.”
bővebben>>

1960-tól felvették az ELTE Büntetőjogi Tanszékére aspiránsnak, majd 1963-tól a SOTE I. sz. Gyermekklinikáján tudományos munkatárs, majd tudományos főmunkatárs (1967-1980) beosztásba került. 1969-ben érte el a kandidátusi fokozatot, a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították. 1980-tól kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak, s a SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével bízták meg, ezt a feladatot 1980-tól 1992-ig látta el.

1992-1994 között az izraeli Bar Ilan Egyetem vendégprofesszora volt, hazajőve 1994-1996 között Horn Gyula miniszterelnök egyik személyes tanácsadója lett. 1997-től a pesti egyetemeken, főiskolákon (ELTE, MÚOSZ Újságíró iskola, Színház és Filmművészeti Főiskola, Rabbiképző) és vidéken is tartott előadásokat, s konzultánsa volt a Láthatatlan kollégiumnak. A legtöbb egyetemen klasszikus “sztártanárként” tisztelték, előadásaira alig lehetett bejutni. Állandó bölcs derűje, élvezetes előadásai, széles körű tudása és tapasztalata lenyűgözte a hallgatóságát.

Sosem olvasta fel az előadásait, úgy vélte, hogy amikor először kerül olyan helyzetbe, hogy csak jegyzetből tud előadni, akkor leteszi a lantot, befejezi a tanítást. Ugyanis az volt az elve, hogy ha a diáktól a vizsgán megköveteli a könyv nélküli felelést, akkor neki is jegyzet nélkül kell tudni előadást tartani.

Popper Péter (1933-2010.) Képgaléria

Popper Péter (1933-2010.) Képgaléria

Több tudományos tisztséget töltött be, szerkesztette a Magyar Pszichológiai Szemlét (1974-1990), az MTA Pszichológiai Bizottságnak és a Nemzetközi Alkalmazott Pszichológiai Társaság választmányi bizottságának is tagja, valamint a Népjóléti Minisztérium Klinikai Pszichológiai Kollégiumának elnöke (1986-1994) volt.

Hosszabb ideig tartózkodott Indiában, ahol egy Siva-paptól a következőket hallotta: “Mérhetetlen sok embert öltek meg a gyűlölet jegyében, ennél valamivel többet a szeretet jegyében, de a közöny, a visszavonulás, a magány jegyében még nem öltek meg senkit.” Ezért törekedett arra, hogy az ember tegye magát belülről rendbe, s ne egy másik emberen vezesse le a belső feszültségeit. Demokratikusan élni csak önfegyelemmel lehet – vallotta.

Közel harminc könyvet írt, több tankönyvet, és számtalan tanulmányt. Hivatásának tekintette a pszichológia, később a valláspszichológia tudományának népszerűsítését, köteteiben érthetően,sziporkázó stílusban írja le a tudomány alapjait. Az utóbbi időben leginkább az ezotéria felé fordult, e témában tartott előadásokat és írt könyveket. Számos televíziós műsorban láthattuk, rádiós műsorban hallhattuk.

Meghalt Popper Péter 3

“Nem volt olyan félév az egyetemen, amikor erkölcsi fejlődést tanítottam, hogy ne állt volna fel egy hallgató azzal, „Professzor úr, azt tetszik tapasztalni, hogy az erkölcsös embernek jobb sora van a társadalomban?” Nem, azt tapasztalom, hogy rosszabb sora van. Nem egy jutalmazott magatartás a tisztesség. „Akkor miért tetszik minket erre tanítani?” Mondom, nyuszi, én nem azt tanítom, hogy jó üzlet tisztességesnek lenni, hanem vannak emberek, akik annak ellenére megpróbálnak tisztességesek maradni, hogy ez társadalmilag hátrányos helyzetet teremt számukra. Ma minden kisiparos, meg egyéb ismerősöm azt mondja, hogy ha nem csal adót, akkor meghal éhen. Hát adót csal. Na, most az erkölcsileg hova vezet, ha lassan mindenki legálisnak érzi az adócsalást? Miközben az amerikai vagy a svéd társadalom kidobja magából az adócsalókat.”
bővebben>>

Tavaly márciusban az fn.hu-nak adott a pszichológus egy hosszabb interjút, amelyben kifejtette többek között, hogy egy hosszú tekintélyelvű rendszer után idő kell ahhoz, hogy kialakuljanak az együttélési szabályok. Beszélt a válságról, a magyar identitás hiányáról, az agresszív nacionalizmusról és a diktatúra kialakulásának veszélyeiről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik