Élet-Stílus

Járványügyben az internet áldás és átok is

Hasznosnak bizonyult a H1N1 járvánnyal kapcsolatban az internet, mert terjesztette a vírussal kapcsolatos információkat, más részről viszont megakadályozta a gyors kezelést.

Egyszerre volt áldás és átok az internet az újinfluenza-járvány idején, állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint az, hogy az interneten gyorsan közzé lehetett tenni a járvánnyal kapcsolatos információkat, megkönnyítette a szakemberek munkáját. Más részről viszont, a tényinformációkhoz hasonlóan, gyorsan terjedtek a betegséggel kapcsolatos félinformációk, tévhitek is, ami meggátolta a gyors kezelést.

Brit kutatók arra is rávilágítottak, hogy a közösségi portálok, elsődleges funkcióik mellett hatékony jelzőrendszerként működhetnének járvány esetén. A London City University szakemberei készítettek egy vonatkozó tanulmányt, amiben a különböző csiripeléseket vizsgálták. Arra jutottak, hogy a közösségi oldal sajátossága, hogy a kommunikáció valós időben zajlik – vagyis egy kijelentésre valós időben, azonnal válasz is érkezik – jelzőrendszerként is kiválóan működhetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik