Élet-Stílus

Rekordok szezonja a Mount Everesten

Korrekordok dőlhetnek meg idén a világ legmagasabb hegycsúcsán.

Három rekord is megdőlhet az idei hegymászószezonban a Mount Everesten, a világ legmagasabb hegycsúcsán, amelyet egy 70 éves nő, egy 13 éves fiú és egy sokat látott serpa is különleges célból akar meghódítani.

A japán Funahasi Eiko 70 évesen készül a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres hegycsúcs megmászására. A nő 2006-ban már nekivágott az embert próbáló feladatnak, akkor azonban kudarcot vallott. Ha most sikerrel jár, világszerte ő lehet a legidősebb nő, aki feljutott a Kína és Nepál határán magasodó Csomolungma tetejére. A jelenlegi női korrekorder is japán, Vatanabe Tame 2002-ben 63 évesen jutott fel a hegycsúcsra.

Szintén rekordra készül a nepáli Appa serpa, aki 49 évesen huszadik alkalommal akar felkapaszkodni a világ tetejére. Sikeres kísérlet esetén elmondhatná magáról, hogy nála többször még senki sem járt a hegycsúcs tetején.

Minden idők legfiatalabb csúcshódítója lehet a kaliforniai Jordan Romero. A fiú mindössze 13 éves, de fiatal kora ellenére már rutinos hegymászónak számít. A tinédzser apjával és nevelőanyjával készül a megmérettetésre. Amennyiben feljut a 8848 méteres magasságba, a nepáli Temba Chirit fosztja meg rekordjától. A nepáli 16 éves korában jutott fel a Föld legmagasabb pontjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik