Élet-Stílus

Az állandó ülésnek súlyos következményei lehetnek!

Látszólag kevés az összefüggés az ülő-életforma és a mindennapi panaszok között. Szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon is sok van.

A hátszerkezetünk a törzsfejlődés során a mozgásos életformához alkalmazkodott. Futás közben az izmok megfeszülnek, ellátják a feladatukat, fekvés közben pedig ellazulnak, a csigolyákra sem hárul különösebb teher. Ám ülés közben valami olyasmi történik testünkkel, amire nem készülhetett fel az evolúció során. Ilyenkor ugyanis a mélyhátizmok nincsenek mozgásban, nem tartják a hátat, sőt, szélsőséges esetben vissza is fejlődhetnek.

A gerincet ezzel szemben jelentős terhelés éri: noha a férfiaknál kisebb, mint a nőknél. Érdekes tény, hogy ülés közben az állás-járás terhelésének 50-70%-a nehezedik csigolyáinkra. Mivel a terhelés iránya eltér a megszokottól, panaszokat is okozhat. Emellett megváltozik a szervezet anyagcseréje, a keringés. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a felhalmozott káros anyagoktól folyamatos friss oxigén ellátásra lenne szükség, ám a mozdulatlanul töltött órák miatt ez a folyamat nem működik jól. A test ráadásul ülés közben két ponton is megtörik, ami rontja a tápanyag és oxigénellátást.

Ajánlott linkek:

Súlyos következményei lehetnek, ha folyton csak ülsz (NLCafé)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik