Élet-Stílus

Többet esznek a kialvatlan emberek

Rossz hír azoknak, akik gyakran éjszakáznak, de szeretnének megszabadulni egy-két kilótól: a kialvatlan emberek többet esznek.

Laurent Brondel a francia kutatás vezetője leszögezte, hogy itt az ideje megérteni: az alvás nem pusztán elvesztegetett idő. „A regenerálódási folyamaton kívül számos más funkciója van, például energiatárolás, emlékezés és mások.” – tette hozzá. A tudóscsoport azt is valószínűsíti, hogy az utóbbi időben járványos méreteket öltő elhízás hátterében is ez a tényező állhat.

A kutatók a vizsgálathoz 12, teljesen átlagos testalkatú férfi mindennapjait követték végig, különös tekintettel az olyan mozzanatokra, mint az alvás, az evés. A vizsgálat időtartama kétszer 48 óra volt és míg az első periódust a résztvevők a saját életritmusuk szerint töltötték, addig a második 48 órában éjszakai alvásukat négy órára korlátozták. A kutatók megállapították, hogy a rövid alvás után a férfiak átlagosan 22%-kal több kalóriát vettek magukhoz: reggelire és vacsorára ettek többet, ebédre azonban nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik