Élet-Stílus

CD-tokból készül a Világkiállítás egyik épülete

Nagyszabású tűzijátékkal és lézershow-val kezdődik a sanghaji World Expo világkiállítás: néhány épület már elkészült, a többit pedig nagy erőkkel készítik.

A fejlődő országok közül, 2010-ben Kína rendezhet elsőként világkiállítást, melynek témája a város és a virágzó városi lét. A rendezvény szervezői hatalmas érdeklődéssel számolnak, hiszen a világkiállítás témája különösen aktuális: a statisztika szerint idén a világ lakosságának több mint fele városban él. Az expón központi kérdés lesz a 21. századi környezetbarát városi élettér kialakítása a fenntartható fejlődés jegyében.

A sanghaji Corporate Pavilion, a Nemzeti Pavilon mellett a rendezvény egyik legfontosabb épülete. A nem mindennapi látvány felelőse Atelier Feichang Jianzhu, a pavilon érdekessége, hogy újrahasznosított cédétokokból készült. Az építők ezeket polikarbonát csővekké alakították, a munkálatok végeztével pedig LED fényekkel világítják majd meg. A pavilon nem csak látványa miatt egyedülálló. Egyéb tulajdonságaival is tökéletesen illeszkedik a Világkiállítás mottójához és a környezettudatosságról alkotott képbe: az épület tetején napkollektorok gyűjtik az energiát, a kellemes klímáról pedig a tetőn összegyűjtött és szűrt esővíz gondoskodik. Hála a nem mindennapi építőanyagnak – ha bontásra kerülne a sor – az épület jó részét újra lehet hasznosítani.

Ajánlott linkek:

Work Nearly Complete (Inhabitat.com)
Bővebben a világkiállításról (vilagkiallitas.hu)
Egzotikus országok és városok (polc.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik