Élet-Stílus

Művésznegyed épülhet Újbudán

Művésznegyed, kulturális központ épülhet Újbuda szívében európai uniós forrásból, miután a XI. kerület több mint félmilliárd forintot nyert el egy pályázaton.

A júliusban kezdődő, jövő decemberig tartó városrész-fejlesztési programra a napokban csaknem 565 millió forintot ítélt meg a fejlesztési tanács. Újbuda önkormányzata a Bartók Béla út Szent Gellért tér és Móricz Zsigmond tér közötti szakaszán, valamint a Gárdonyi-szobor körüli utcákban alakítana ki kulturális városnegyedet kávézókkal, éttermekkel, galériákkal, könyvesboltokkal, antikváriumokkal és a jelenleginél több zöldterülettel.

A projekt céljai között van egyebek mellett egy helytörténeti múzeum létrehozása, újabb kulturális és kereskedelmi célú üzletek kialakítása és a környező épületek megújítása. Ez utóbbihoz a kerület már hozzá is kezdett, ennek keretében a Gárdonyi-szobor környékén 60 millió forint önkormányzati támogatással elkészült több épület homlokzatfelújítása. Egy ideje már ígérik a Hadik kávéház felújítását is, a szobor melletti téren, de ennek munkálatai még nem fejeződtek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik