Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Költészet vagy Párizs, Texas

A hétvégén nemcsak választás lesz, de József Attila születésnapjáról is megemlékezünk a költészet napján, koncerteznek a nagy öregek (Zorán, Deák Bill, Edda), de a fiatalabb generáció (Péterfy Bori, Vad Fruttik, 30Y, Moog) sem tétlenkedik. Mindenki megkaphatja a magáét.

Péntek, április 9.

Zorán 19 órakor a Siófoki Tavaszi Fesztivál keretében ad koncertet a Kálmán Imre Kulturális Központban. A koncerten az énekes pályafutásának legismertebb dalait hallhatjuk, amelyek tavaly ősszel jelentek meg a mostanra platinalemezes, 34 dal című válogatásalbumon. A lemezen 32 régi szám mellett két új dal is szerepel, a Még egy és a Magyarország, így biztosan ezeket is hallhatjuk a beatkorszak nagy öregjétől.

Ha már nagy öregek, akkor Deák Bill Gyula a rákosligeti Csekovszky Árpád Művelődési Házban lép fel 20 órától. A Chuck Berry által „a legfeketébb hangú fehér embernek” titulált blueskirály idén kezdett fogyókúrába, de ez biztosan nem lesz érzékelhető a még mindig bivalyerősségű orgánumán. Legutóbbi albuma 2009-ben jelent meg A Király meséi címmel.

A Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában a Vad Fruttikat lehet megnézni. A 2005-ben a Rádió Café által felfedezett zenekarnak olyan ismert számait hallhatják a nézők, mint a Szerelmes Dal, Rózsikámmal digitálisan vagy a Sárga zsiguli. 2008-ban jött ki második nagylemezük Egy éjszaka bohémiában címmel a CLS-nél. A Nekem senkim sincsen című szám angol változatát a kiadó nevezte a Popkommra, és felkerült a Magyar Könnyűzenei Exportiroda 2007-es válogatáslemezére is.

Péterfy Boriék kilenctől játszanak Zalaegerszegen a Keresztury Dezső ÁMK-ban. Az Amorf Ördögökből alakult felállás immár 3 éves, nevükhöz olyan számok fűződnek, mint a Hajolj bele a hajamba, az Ópium és a Csillagpor. Legújabb, 2B elnevezésű lemezük az azt megelőző B című album után 4 hónappal jelent meg, ezen az előzőről lemaradt számok kaptak helyet. Az énekesnő, amennyire csak teheti, kerüli a bulvárt, mégis valahogy rendre felbukkan a neve a különböző médiumokban. Az alternatív popdíva mellett még fellép Jurij és a 30Y is.

Pénteken 17 órától megrendezésre kerül az első magyar Hammond orgona fesztivál a Take Five-ban. A Fassang László – Szokolay-Dongó Balázs duó valamint a Born 2 B 3 trió vendége lesz Koós Réka és Tóth Vera is. A Hammond orgona kultúrtörténeti jelentőségű találmány, hiszen ez az első elektromechanikus hangszer, ami világkarriert futott be, és ennek köszönhetően az elektromos gitár sikerével vetekszik, kultusza pedig manapság feltámadóban van. A program workshoppal indul, melynek keretében hangszerbemutatót is tartanak, a koncertek 20 órakor kezdődnek.

A Silenus sörház a szomszédos Rézangyal pálinkaházzal közösen április 7-én indította el azt a négynapos fesztivált, melynek keretében több mint százféle sörét népszerűsíti, és ugyan százféle zenekar nem lesz, de azért elég széles lesz a skála. Péntek este a Moog és a Heaven Street Seven zenél, szombaton pedig Lajkó Félix hegedüli el a vendégek nótáját. Vasárnap a Korai Öröm zúz. Az sem megvetendő, hogy a sörök a rendezvény ideje alatt féláron kaphatók.

A Marcibányi Téri Művelődési Központban 20 órától látható Palya Bea és Dés András közös koncertje. A kizárólag éneket és dobot felvonultató kettős előadása az emberi hang és az ütőhangszer kapcsolatát hangsúlyozza. A koncert anyagában olyan népdalok is elhangzanak, mint a Csillagtalan setét éjjel, S az én piros vérem…, de saját dalok közül hallható lesz a Macskatangó vagy az Elérhetetlen férfi. Palya Bea szerint „a duózás tényleg olyan, mint a páros tánc. Humor és mélység, közeledés, távolodás, irányítás, majd másikra hagyatkozás, folyamatos figyelem. Dés András a társam ebben a játékban.”

—-Szombat, április 10.—-

Este tíztől Hobo (Földes László) megújított József Attila-estje látható a gödöllői Palotakert Trafo Klubjában. Az eredeti műsort 1991-ben Légy ostoba címen mutatták be a Budapesti Katona József Színházban Mártha István zenéjével. A jelenlegi, harmadik átdolgozás Tudod, hogy nincs bocsánat 2005 óta fut. Műsorával a kezdetek óta több mint hétszáz alkalommal állt közönség elé a határ mindkét oldalán, sőt még a tengerentúlon is.

Az IBS-ben ad nagy koncertet Gerendás Péter. A hetvenes évek végén kezdett turnézni Láma nevű zenekarával, és olyan nevekkel lépett fel, mint Zorán – akinek dalokat is ír – vagy az LGT. 1988-ban megnyerte a Magyar Televízióban megrendezett Magyar dalok versenyét Hóból vagyok című dalával. Az előadáson a művész az eddig megjelent 12 lemezéből válogat, a széles repertoárból elhangzik majd az Átölel a múlt, a 908, a Két hónap a nagy folyón, az Ötvenes kő és a Bartók országában is. Az énekest Dani fia is kíséri dobon.

Az idén 30 éves EDDA Művek óriási születésnapi koncerttel ünnepel Szombathelyen az AGORA Művelődési és Sportházban. Bár Magyarország egyik legismertebb rockzenekara 1974-ben alakult „miskolci időszámítás szerint”, de első stúdiólemezük 1980-ban jelent meg EDDA I. címmel, és ezért ezt az időpontot tekintik hivatalos születésüknek országos szinten. Ők voltak az első vidéki zenekar, amelynek sikerült megtörni a fővárosi együttesek egyeduralmát. Természetesen legismertebb számaikból szemezgetnek, a közönség bemelegítésére felvezetésként az Avatar zenél 19 órától.

—-Vasárnap, április 11.—-

Nem árt tudni, hogy április 11. nemcsak a választásokat jelenti, hanem a költészet napját is. Ebből az alkalomból József Attila 105. születésnapjáról hogyan is lehetne jobban megemlékezni, mint a költő verseivel. Galkó Balázs nem is hagy ki egyet sem, hanem sorban felolvassa azokat a József Attila-emlékhely (IX. kerület, Gát utca 3.) fedett, fűtött udvarán. A zenei hátteret Mártha István szolgáltatja. A színművész 1988-ban az FMK-ban, majd 2005-ben az Új Színházban már hasonlóképpen tisztelgett a költő emléke előtt. A nap bármely szakában látogatható a program, amely várhatóan éjfél körül ér véget.

Sajátosan fogta meg a választások napját a technomozgalom. Este 7-től a Több technót a Parlamentbe! saját választása lesz látható a Vértanúk terén. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a technozene fontosságára, hogy a mentelmi jog biztosítása révén garantálja a magyar elektronikus zenei előadók, DJ-k befolyásmentes működését, illetve egy magyar technorádió létrejöttét is szeretnék elősegíteni. A tíznapos Facebook-szavazás lezárásaként itt választják ki a nyertes DJ-t, majd 10 órától egy hatalmas afterparty következik a Merlinben.

Mozi

Csütörtök délután indult el 17. alkalommal a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál az Uránia Filmszínházban. Az idei vetítéseket alapvetően két trend határozza meg: az egyik főtéma a háborúk és a fegyveres konfliktusok, melynek egyik illusztrálója a kínai Élet és halál városa, ami pénteken az Urániában lesz látható 20.15-kor. Szombat este 20.30-kor az Örökmozgó Filmmúzeumban az első világháborúban készült, eddig sosem látott felvételek szerepelnek a 14-18 A világégés című francia dokumentumfilmben. A felvételeket kiszínezve és digitalizálva láthatják a nézők. A vetítések a KINO-ban, az Örökmozgó Filmmúzeumban, a Toldi Moziban és az Urániában lesznek. A fesztivál április 18-ig tart.

—- Családi program—-

Szombaton délelőtt 10 órától a Park Fogadóban költészetnapi gyermekprogrammal készülnek a szervezők. Szándékuk, hogy a gyerekek már egész fiatalon megismerkedjenek az irodalommal és a versekkel. A Griff Bábszínház előadásában a Badzika című előadást nézhetik meg, 4 órától pedig a Kolompos együttes táncházában szórakozhatnak a látogatók. Ezenkívül lesz még kézművesműhely, digitális játszóház és mesekör is.

12.30-tól este 18 óráig a Cimbora Játszóház várja a gyermekes családokat a Párisi udvarban. A 100 csoda című interaktív kiállítás összegyűjtötte a legújabb magyar fejlesztéseket, találmányokat. A helyszínen olyan hasznos, de még eddig nem látott találmányok lesznek láthatók, mint a térben lebegő kép, a gyümölcskávé, a mágnesfal vagy a mobil szemvizsgáló. A programok között szerepel még többek között sárkánymaszkkészítés, toronymakett-készítés, hibakereső játék és aranyhalfogó.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, április 9.
m1
21.45

Párizs, Texas

Menjek vagy maradjak – Költészet vagy Párizs, Texas 1

Wim Wenders 1984-ben készült munkája egy road-movie-ba oltott melodráma. A film egy sovány, szakállas, múltját és emlékeit elveszteni akaró férfi (Henry Dean Stanton) bolyongásait mutatja be. Végül öccse kérésére hazatér gyermekéhez, akit négy éve nem látott. Együtt keresik meg az anyját, akire ráismernek egy peep show-ban. A film a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmáját hozta el.

Szombat, április 10.
RTL Klub
21.35

300

Menjek vagy maradjak – Költészet vagy Párizs, Texas 1

A képregényi elemekben gazdag brutális történelmi gyilkolászás Leonidas spártai király görögök ellen vívott Thermopülei csatáját mutatja be. A 300 mozipremiere óta olyan monumentális történelmi gigaprodukciók mellé írta be magát, mint a Gladiátor vagy a Nagy Sándor, a hódító. A kigyúrt férfitestek, a fröccsenő vér és Gerard Butler szakállas ordítása fémjelzi a filmet.

Vasárnap, április 11.
13.45
Viasat 3.

A Suttogó

Menjek vagy maradjak – Költészet vagy Párizs, Texas 1

Robert Redford rendezése és főszereplése egy romantikus és egyben érzékeny filmdrámát eredményezett, valamint Golden Globe- és Oscar-jelöléseket. Egy lovasbalesetben megsérült lányt (Scarlett Johannson) édesanyja (Kristin Scott Thomas) egy különleges gyógyítóhoz (Robert Redford) visz lovával együtt, és míg a gyógyító a sérült lány és a ló életét próbálja rendbehozni, beleszeret a lány anyjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik