Élet-Stílus

TV-műsor tette ismertté a szaúd-arábiai költőnőt

A költő-újságíró Hissa al-Hilal fekete lepel mögé rejti arcát, ahogy a legtöbb nő hazájában, Szaúd-Arábiában és a tradicionális viseletben lépett a kamerák elé is.

Az Abu Dhabi TV által rendezett „Milliók költője” címre keresztelt verseny egyik esélyeseként indult, ám végül nem ő, hanem egy kuvaiti származású költő nyert, Hissa al-Hilal a harmadik lett. Annak ellenére, hogy nem ő ünnepelt a műsor végén, az adás az egész világgal megismertette a batár nőt, akit korábban egy verse miatt többször is halálosan megfenyegettek. Az újságíró-költő, Hissa versben emelt szót a vallási fanatikusok öngyilkos merényletei ellen, ezért kapott fenyegetéseket.

Mindez nem rettentette meg Hissat, aki továbbra is a visszamaradottság és az intolerancia ellen vív harcot. A harcos újságíró még az élő adásban sem kötött csomót a nyelvére: szót emelt a véleményszabadságért, ellenfeleit pedig aljas kígyóknak és ugató kutyáknak titulálta. A határozott véleménye mellett Hissa lelkes támogatója a szaúdi hagyományoknak, amilyen a csador is. Mint elmondta, számára ez nem a vallás egyik jelképe, hanem egy komoly tradíció, amit büszkén visel. A költő saját magát Szaúd-Arábia követének tartja, aki a szabadság és a béke ígéretét képviseli a nyilvánosság előtt. A harmadik helyért kapott pénzjutalmat Hissa beteg gyermeke gyógyíttatására fordítja majd.

Ajánlott linkek:

Még több vers (Polc.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik