Élet-Stílus

A tinik első számú ellensége az alkohol

A magyar fiatalokra is elsősorban az alkohol jelenti a legnagyobb veszélyt, a szakértők szerint egyre korábban kezdenek inni.

Svédországban olyan súlyos a helyzet, hogy kiemelten foglalkozniuk kell az alkoholizmus – és a tinialkoholizálás – problémájával. Pedig a szabályozás hatékony és szigorú, ennek ellenére komoly aggodalmat okoznak a nagyivó fiatalok. A magyar fiatalok ugyan nem isznak többet, mint más országokban, de a helyzet így sem rózsás. A szakértőket aggodalommal tölti el az európai iskolai alkohol- és drogfelmérés eredménye, mely szerint ötből négy 15-16 éves már próbált ki alkoholos italt.

A magyar fiatalok esetében az alkoholfogyasztási szokások is mások, mint az európai átlag. Míg a kontinens nagy részén a sör számít a fiatalok kedvenc italának, Magyarországon a leginkább a tömény fogy. A fogyasztás rendszerességére vonatkozóan a szakértők úgy találták, hogy a magyar tiniknél a nagyivás – a mértéktelen hétvégi alkoholfogyasztás – a legjellemzőbb. Nem kímélik őket az alkoholok ismert hatásai: a védekezés nélküli szex, verekedés, megbánás. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a média és a reklámok hatásai mellett vizsgálni kell – ezzel együtt hangsúlyosabbá kell tenni – a család szerepét a kulturált alkoholfogyasztás elsajátításában.

Ajánlott linkek:

Egyre súlyosabb a tinialkoholizálás? (Tudatos Vásárló)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik