Élet-Stílus

A MU javítana a Bayern elleni mérlegén

Két, a közelmúltban ellentétes utat bejáró együttes mérkőzik az Old Traffordon. A bajnoki versenyfutásban hátrányba kerülő Manchester United számára akár tragikus fordulatot vehet a remekül induló szezon, míg a kocogós ősz után a Bundesligában élen álló Bayern az elmúlt napokban mutatottak alapján bízhat abban, hogy házigazdája összeroppan a tét alatt.

Amennyiben a Manchester United szerdán a Bayern München elleni BL-negyeddöntő visszavágóján nem tudja kiharcolni a továbbjutást, könnyen “gyászossá” válhat a Vörös Ördögök szezonja.

A manchesteriek szombaton a bajnokságban, hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedtek a Chelsea-től, amely így öt fordulóval a vége előtt lépéselőnybe került a pontvadászatban. Sir Alex Ferguson alakulata most a BL-ben javítana.

A londoniak elleni mérkőzés megmutatta a Rooney-nélküli United összes gyengeségét. Bár Berbatov az idén mutatott formája ellenére remek képességű támadó, a Münchenben lesérülő, s a keddi hírek alapján a bajorok ellen játékra képtelen Rooney egész más dimenziót képvisel: Ronaldo távozásával ő lett a manchesteriek vezére, szellemi és fizikai téren egyaránt.

Berbatovnak nem ment a játék a Chelsea ellen (MTI/EPA)

Berbatovnak nem ment a játék a Chelsea ellen (MTI/EPA)

Hiányában – mivel nincs, aki egy sorral hátrébb lépve összeszedje a labdákat – a középpályások támadásszövése is körülményesebbé vált, de ami még fontosabb: a társait űző-hajtó válogatott csatár kiesésével az angol címvédő elhivatottsága lett oda, alig egy hét alatt.

rooney a blackburn ellen térhet vissza

Az, hogy a futballista nem játszhat, kedden nyert megerősítést, Sir Alex Ferguson a csapat edzése után kijelentette, hogy nem nevezi a támadót, bár végül abban engedett, hogy a kispadra talán engedi odaülni.
„Nem vállalhatok fel olyan kockázatot, hogy egy nem százszázalékosan fitt játékost szerepeltetek. Ez alól Rooney sem kivétel. Az orvosok kiváló munkát végeztek, Ronney állapota rohamosan javul, de egy bokasérüléssel nem lehet viccelődni. Nem hiszem, hogy a padon lesz, bár az ellenkezőjéről győzköd.”

Ebből a letargiából kellene felállni, s ehhez nem feltétlenül a müncheni találkozóhoz képest tovább erősödő Bayern a legjobb partner. A bajorok egy – akkor még csak kisebb válságot átélő (épp egy Inter elleni nyertes derbi után felszálló ágba kerülő) – neves ellenfelet már elintéztek saját stadionjában, s nincs arra garancia, hogy az amúgy is viszonylag jó passzban lévő Van Gaal-tanítványok szerdán nem fognak ki olyan jó napot, mint amilyet decemberben, Torinóban.

Manchesterben elsősorban abban bízhatnak, hogy a Bayern a BL-ben talpon maradt csapatok legrapszodikusabbja, no meg abban, hogy a MU ritkán játszik csapnivalóan három egymást követő találkozón.

Boldog müncheniek a Schalke ellen: Contento és Olic Ribéryt ölelgeti (MTI/EPA)

Boldog müncheniek a Schalke ellen: Contento és Olic Ribéryt ölelgeti (MTI/EPA)

Alex Ferguson csapata arra mindenképpen alapozhat, hogy legutóbbi 26 hazai BL-mérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget, igaz, a döntetlen szerdán nem lesz elég, a továbbjutáshoz mindenképpen győzniük kell a Vörös Ördögöknek. Az angolok stadionjában egyszer már diadalmaskodó Bayern a 2-1-es előny mellett szintén “bízhat” a statisztikában, története során ugyanis nyolcszor találkozott a Manchester Uniteddel, s eddig csak egy alkalommal – a legrosszabbkor -, a 11 évvel ezelőtti BL-döntőben szenvedett vereséget. Az akkori 1-2 ezúttal hosszabbítást jelentene.

A bajorok nemcsak a 2-1-es siker miatt kerültek kedvező helyzetbe, hanem azért is, mert a United gyengülése mellett ők erősödtek a múlt hetihez képest. Az Old Traffordon pályára léphet a múlt héten eltiltása miatt nem szereplő Bastian Schweinsteiger, valamint arra is van esély, hogy sérüléséből felépülve szintén az együttes rendelkezésére áll a holland válogatott Arjen Robben.
“Nagyon reménykedünk abban, hogy futballozhat, de egyelőre még nem tudunk biztosat az állapotáról – mondta Van Gaal. – Az izomhúzódása sajnos teljesen nem jött rendbe, ezért valószínűleg csak szerdán dől el, hogy játszhat-e.”

A francia házi rangadót az első mérkőzésen kétgólos előnyt (3-1) szerzett Olympique Lyon várja kedvezőbb helyzetből. A Bordeaux-nak két góllal kell győzni a továbbjutáshoz, erre legutóbbi 13 BL-összecsapásán csak egyszer volt képes. A lyoniak az elmúlt tíz szezonban folyamatosan szerepeltek a BL-ben, de eddig még egyszer sem sikerült bejutniuk a legjobb négy közé.

bajnokok ligája

Negyeddöntő, visszavágók (20.45)

Manchester United (angol)-Bayern München (német)
Old Trafford. Vezeti: Rizzoli (olasz)
Várható kezdőcsapatok
MU: Van der Sar – Neville, Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Fletcher, Carrick, Scholes, Pak – Berbatov.
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Altintop, Müller, Van Bommel, Schweinsteiger, Ribéry – Olic.
Az első mérkőzésen: 1-2

Girondins Bordeaux (francia)-Olympique Lyon (francia)
Chaban-Delmas. Vezeti: Mallenco (spanyol)
Várható kezdőcsapatok
Bordeaux: Carrasso – Chalme, Sane, Ciani, Tremoulinas – Plasil, Diarra – Gouffran, Gourcuff, Wendel – Chamakh.
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho – Toulalan, Pjanic, Gonalons – Bastos, Gomis, Delgado.
Az első mérkőzésen: 1-3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik