Élet-Stílus

Megtiltották a rákkeltő anyagot tartalmazó bébiétel forgalmazását

Megtiltotta a szennyezett bébiétel forgalmazását a Tesco áruházaiban a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal.

A Hivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának döntése után a Tesco azonnal levette a polcokról a kifogásolt terméket. Az MgSZH közleményben indokolta miért volt szükség az OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébiétel eltávolítására: a termékben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszert mértek, holott a bébiételek egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer maradékot.

Ez a jogszabály különösen igaz a kaptán hatóanyag esetében, melynek rákkeltő hatása feltételezhető egyes laboratóriumi kísérletek alapján. Ennek ismeretében az alma-málna ízesítésű bébi desszert forgalmazását azonnal megtiltották, a tételeket a gyártási szám hiánya miatt a Hivatal a vizsgálat végéig lefoglalta. A Tesco közleményben biztosította a vásárlókat, hogy a hatósággal maximálisan együttműködve jártak el, azonnal levették a polcokról a kérdéses terméket, sőt a gyártó összes alma-tartalmú termékét is visszahívták.

A bébiételek a folyamatban lévő hatósági vizsgálat eredményétől függően kerülhetnek majd vissza a polcokra, amint bebizonyosodik, hogy semmilyen szennyezést nem tartalmaznak – hangsúlyozza a Tesco. A cég közleményében hozzáteszik: a hatósági határozatról a beszállítót szintén értesítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik